RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Româncă arestată în Italia pentru că şi-a ucis soţul, lider al temutului clan mafiot `Ndrangheta. A fost prinsă abia după 3 ani

Cristina Elena Toma, o româncă originară din Hunedoara, este acuzată că şi-a ucis soţul, pe Giuseppe Nirta, un cunoscut traficant de droguri italian şi cap al reţelei mafiote `Ndrangheta. Iniţial, ea a fost suspectată că ar fi fost complice la crimă, însă ulterior anchetatorii au schimbat capătul de acuzare. De trei ani au avut nevoie anchetatorii pentru a ajunge la concluzia că ceea ce părea o răfuială între două clanuri mafiote a fost de fapt o crimă pusă la punct în cele mai mici detalii şi dusă la sfârşit de o o femeie.   

Giuseppe Nirta se afla în evidenţele poliţiei din două ţări, Italia şi Spania, ca fiind unul dintre liderii clanului mafiot ‘Ndrangheta. Nirta a fost ucis pe 9 iunie 2017, iar prima dată moarte sa a fost pusă pe seama altui clan rival. La acest caz au lucrat împreună poliţiştii spanioli de la Guardia Civil din Aguilas, alături de carabinierii italieni şi Direcţia anti-mafie din Torino.        Decesul lui Nirta a fost înregistrat în casa sa din Aosta, în provincia spaniolă Aguilas.

Din informaţiile anchetatorilor, se pare că în momentul morţii s-ar fi aflat în maşină alături de soţia sa, Cristina Elena Toma, notează cotidianul italian Aosta Cronaca. Nirta a fost împuşcat şi înjunghiat, după ce a ajuns în garaj cu maşina, iar românca le-a declarat anchetatorilor că au fost atacaţi de un bărbat necunoscut, mascat, care a deschis focul asupra lor. Românca a mai povestit că a reuşit să fugă şi să se ascundă, după care a sunat un prieten comun şi a alertat poliţia spaniolă.

Răsturnare spectaculoasă de situaţie

  

Doar că, potrivit sursei citate, trupul neînsufleţit al victimei a fost găsit de poliţişti pe pământ, lângă maşina sa, pe spate, cu faţa şi pieptul orientate în sus, într-o poziţie care le-a dat de gândit anchetatorilor.Aceştia au ajuns la concluzia că, dată fiind postura în care a a fost găsit Nirta, acesta nu ar fi avut cum să fugă de un urmăritor, aşa cum declarase soţia sa. În schimb, investigatorii au luat în calcul ipoteza ca bărbatul să fi fost surprins de o persoană cunoscută, în care avea încredere.   

Presa spaniolă scrie că, într-o primă fază, principalul suspect a fost Giuliano Velo. Acesta a fost acuzat de Cristina Toma că ar fi avut o mai veche răfuială cu soţul ei. Velo, care la rândul său era cunoscut ca fiind un membru important al grupării Mala del Brenta, o organizaţie mafiotă din Padova, în Veneto, a fost arestat în mai 2019, după ce a fost localizat în Albania.   La Nueva España notează că o altă variantă a fost adusă în discuţie de avocaţii lui Velo, care susţineau că Nirta ar fi fost ucis chiar la ordinul `Ndrangheta.

Crima s-ar fi justificat prin faptul că, au susţinut avocaţii, Giuseppe Nirta nu ar fi fost în realitate un influent cap al organizaţiei mafiote, ci doar susţinea acest lucru, pentru a impresiona. Din această cauză, mafia calabreză ar fi decis să-l pedepsească pentru că a profitat de numele ei. Totuşi, ancheta a arătat ulterior că infracţiunea nu avea nicio legătură cu o eventuală răzbunare a mafiei.  

Spaniolii mai scriu că situaţia a luat o întorsătură totală când magistratul Carmen Alcayde Blanes, şeful Tribunalului numărul 3 din Lorca (Murcia), a dispus eliberarea şi arhivarea provizorie a cauzei împotriva celor patru rezidenţi din Pola de Siero. A fost în schimb arestată românca, iniţial suspectată că ar fi fost complice la crimă. Ulterior, anchetatorii au ajuns la concluzia că cel mai probabil Cristina Toma ar fi fost cea care şi-a ucis soţul. Explicaţiile femeii nu au avut darul de a-i convinge pe poliţişti, iar acum ea a fost pusă oficial sub acuzare în acest caz şi riscă să-şi petreacă următorii ani după gratii. 

ADEVARUL

Related posts

Kelemen Hunor, la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia: Este în locul său adevărat. Prezentul este comun. Dacă suntem înţelepţi şi viitorul

Redacția

„Fiți pregătiți pentru toate scenariile”: Epopeea unui supervulcan care se trezește

Redacția

Ministrul Digitalizării: Semnez munţi de documente pe hârtie. Când scăpăm de dosarul cu şină? Se va întâmpla lucrul acesta în ani de zile

Redacția
Încarcă...