RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

„Realitatea dură a Brexitului”. Cozi uriașe la benzinării, nu mai sunt șoferi de TIR care să le alimenteze. UK eliberează 5.000 de vize temporare pentru a fi aduși șoferi din statele UE

Marea Britanie se confrunta in aceste zile cu o criza acuta de combustibili, inregistrandu-se cozi uriase la statiile de benzina, multi soferi alegand sa isi faca provizii compulsiv. Una dintre cauzele principale este lipsa soferilor care sa alimenteze statiile de benzina. Guvernul britanic a anuntat ca va elibera 5.000 de vize temporare pentru soferi de pe continent, insa organizatiile transportatorilor considera ar fi nevoie in realitate de 50.000 de oameni.

Olaf Scholz, politicianul de centru-stanga aflat in pole-position pentru a o inlocui pe Angela Merkel in functia de cancelar german, afirma ca decizia Marii Britanii de a pune capat libertatii de circulatie cu Europa, dupa Brexit, este motivul principal al crizei petroliere din aceasta tara.

Olaf Scholz, care incearca sa formeze un guvern de coalitie dupa ce SPD a devenit cel mai mare partid in alegerile federale din Germania, a declarat ca spera ca Boris Johnson va fi capabil sa faca fata consecintelor iesirii Regatului Unit din UE.

„Libera circulatie a fortei de munca face parte din Uniunea Europeana, iar noi am lucrat foarte mult pentru a-i convinge pe britanici sa nu paraseasca uniunea. Eiau decis altfel si sper ca vor gestiona problemele care decurg din acest lucru”, a subliniat Scholz.

  

O serie de state membre ale UE, inclusiv Germania, se confrunta de mult timp cu un deficit de soferi de TIR. Cele mai afectate tari sunt Polonia (un deficit de 124.000 de soferi) si Germania (intre 45.000 si 60.000), informeaza The Guardian. Dar, spre deosebire de Marea Britanie, companiile din UE au putut sa se bazeze pe cetatenii din tarile vecine pentru a umple golurile, iar problemele legate de rafturile goale din supermarketuri si de panica de la benzinarii au fost evitate.

Luni, preturile la pompa pentru carburantii din Regatul Unit au atins cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, deoarece statiile de distributie au ramas fara combustibil. Guvernul s-a confruntat cu cereri pentru a le oferi soferilor de ambulanta, personalului medical si altor lucratori esentiali acces prioritar la combustibil si au existat apeluri la calm, deoarece furnizorii de carburanti din Regatul Unit au declarat ca se asteapta ca cererea sa revina la normal „in zilele urmatoare”.

Armata a fost pusa in asteptare pentru a ajuta, dar ministrii au decis sa nu desfasoare imediat trupe pentru a conduce camioane.

Criza combustibililor a starnit o dezbatere cu privire la intrebarea daca si in ce masura este de vina Brexit-ul. Saptamana trecuta, Grant Shapps, secretarul de stat pentru transporturi, a declarat ca deficitul de soferi din Europa este egal sau mai grav decat cel din Marea Britanie si a afirmat ca iesirea din UE a contribuit la „oferirea unei solutii”.

Dar Anna Soubry, un fost ministru conservator al afacerilor care a parasit partidul din cauza Brexitului, a declarat ca Scholz are dreptate si a adaugat: „Este ca si cum ceva s-a intamplat cu tara noastra si nimeni nu are voie sa spuna adevarul despre puterea lui Boris Johnson si a Brexitului sau”.

Ea a spus: „Ne confruntam acum cu realitatea Brexitului. Avem lipsuri. Vom avea inflatie si nu vom mai fi tara pe care o aveam inainte de a lua aceasta decizie. Spunand aceste lucruri nu inseamna ca ii criticam pe cei care au votat pentru. Critica este indreptata impotriva liderilor campaniei de iesire… care au iesit si au spus minciuni poporului britanic si care au promis uverturi insorite.”

Secretarul din umbra pentru justitie, David Lammy, a dat vina pe un acord Brexit prost si a spus ca laburistii ar trebui sa evidentieze acest lucru pentru public. „Acesta este acordul lor [al guvernului]: acestea sunt consecintele. Am iesit din uniunea vamala… transportatorii platesc acum tarife pentru a intra in tara… stimulentele pentru a fi aici nu mai exista in acelasi mod”, a spus el.

Un raport al Transport Intelligence, o companie de cercetare specializata in industria logistica, a descris Marea Britanie ca intrand intr-un „triunghi al Bermudelor format din Brexit, pandemie si reforme fiscale/sezoane de varf, ceea ce duce la o lipsa urgenta de soferi in Marea Britanie”.

Acumularea problemelor din Regatul Unit in ultimele saptamani – de la rafturile goale din supermarketuri, lipsa de gaz, lipsa de benzina in benzinarii si deficitul de CO2 necesar pentru servicii care variaza de la functionarea abatoarelor pana la productia de bauturi carbogazoase – a fost preluata de presa europeana ca facand parte din consecintele Brexitului.

Ziarul francez Liberation a publicat pe prima pagina o rola de hartie igienica goala pe care scria: „Brexit: Les lendemains qui dechantent” (Brexit: Ziua de maine nu a mai ajuns sa fie livrata).

Continuarea pe www.aktual24.ro

Related posts

Apar roşiile româneşti în pieţe. Preţul exorbitant cerut de producători

Redacția

Poşta Română va distribui pensiile şi drepturile sociale aferente lunii decembrie, la termenele prevăzute

Redacția

Cum a fost lăsată o familie fără un spațiu central de un apropiat al primarului Dumitru Pantazi! Judecătorii au anulat o executare făcută de municipalitate în contul datoriilor la bugetul local ale Legume SA!

Răzvan Grecu
Încarcă...