NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Protopopiatul Pașcani: Necrologul preotului Ilie Astanei

Vă informăm că în ziua de 30 martie 2020 a trecut la cele veșnice, preotul Astanei Ilie, de la parohia Heci, comuna Lespezi, Protopopiatul Pașcani, în vârstă de 80 de ani.Părintele Ilie, purtător al numelui Sfântul Mare Proroc Ilie Tezviteanul, a onorat acest nume propovăduind în misiunea sa preoțească credința și Cuvântul Lui Dumnezeu, luminând sufletele și viața credincioșilor, prin săvârșirea celor sfinte și în primul rând a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Permanent părintele a adunat și îndrumat credincioșii pe cărarea care duce la Împărăția Lui Dumnezeu.  

A văzut lumina lumii în ziua de 6 noiembrie 1940. Era timpul războiului care a curmat viața a milioane de oameni, un virus al urii umane și al poftei stăpânire în lume. Părinții săi, Gheorghe și Ana Astanei din satul Valea Seacă, comuna Bălțătești, județul Neamț, au fost oameni cu frica Lui Dumnezeu, români adevărați, credincioși păstrători ai valorilor perene românești. Ceilalți patru frați ai părintelui Ilie, crescuți de părinți în frică de Dumnezeu și rușine față de semeni au fost Gheorghe –  preot, Vasile – preot, Ion – sondor, dar cu un fiu preot și sora Natalia – educatoare. După școala primară și gimnaziul din satul natal, urmând celorlalți doi frați, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, urmând apoi cursurile Institutului Teologic de grad universitar din București.

Viața i-a prilejuit multe încercări și necazuri. Datorită părinților care erau buni gospodari, și care au fost considerați ”cheaburi” tânărul student teolog Ilie și ceilalți doi frați au fost dați afară de la Institutul de Teologie. Crescut în spiritul hărniciei și al credinței, tânărul Ilie s-a angajat pe șantierul de la Săvinești și a lucrat ca electrician dobândindu-și pâinea cea de toate zilele, urmând apoi serviciul militar timp de 1 an și 7 luni.                                                

Când lucrurile s-au liniștit și a fost posibil, a reânceput cursurile la Institutul de Teologie din București pe care l-a absolvit în anul 1967. În același an s-a căsătorit cu Geta Toma din satul Heci, comuna Lespezi, întemeind o familie, model pentru preoți și credincioși . A fost hirotonit pe seama parohiei Zamostea, județul Suceava, unde timp de 16 ani a împlinit o activitate preoțească, duhovnicească și gospodărească, apreciată de credincioși și de către  Centrul Eparhial de la Iași. Aici la Zamostea părintele Ilie s-a împlinit și în viața de familie răsărind în glastra casei lui cei doi copii : Ilie – Dragoș, astăzi cu o familie frumoasă și un bun inginer, specializat în chimie și Mirela cu o familie frumoasă și ea tot ingineră, cercetător și specialist în domeniul farmaceutic, atât de așteptat astăzi să descopere miracolul tămăduirii.La Zamostea, în timpuri grele pentru Biserică a reparat și împodobit Biserica parohială și a construit o casă parohială nouă.     În anul 1983 s-a transferat la parohia Heci, comuna Lespezi, Protopopiatul Pașcani, satul natal al doamnei preotese, urmându-i în slujire vrednicului de pomenire părinte Ioan Hreamătă, un preot cu o temeinică pregătire teologică, bun predicator și apreciat misionar în viața bisericii. Acest părinte a fost nașul de botez al doamnei preotese, naș de cununie al părintelui Ilie cu doamna preoteasă și naș de botez a celor două surori ale doamnei preotese, astăzi medici foarte apreciați în Iași.    La parohia Heci a continuat activitatea preoțească cu acelaș elan duhovnicesc și gospodăresc. Corectitudinea, disciplina, eleganța, conștiința preoțească l-au impus pe părintele Ilie Astanei, ca fiind unul dintre cei mai apreciați preoți din Protopopiatul Pașcani. Și-a deschis inima și sufletul de preot nu numai pentru credincioși ci și pentru câțiva preoți pe care i-a îndrumat și i-a ajutat, printre care cu smerenie îndrăznesc să mă număr și eu.          După 25 de ani de preoție la parohia Heci, la vârsta de 65 de ani, părintele Ilie Astanei se pensionează și acceptă cu smerenie și ascultare să se îmbisericească, iar aici la parohia Heci să fie transferat un preot nou, părintele Ciprian Ichim, cu care a colaborat  în cel mai fericit și frumos spirit de frățietate și prietenie.Problemele de sănătate s-au înmulțit, dar grija copiilor, a familiei l-au mângâiat și încurajat până în această zi, când a început urcușul către patria cerească așteptând judecata, mila, dragostea și iertarea Tatălui Ceresc. Familia, cele două nepoțele, credincioșii, fii lui duhovnicești, noi frații preoți ne luăm acum rămas bun de la părintele Ilie Astanei și îi spunem: La revedere părinte Ilie și să ne reântâlnim în Patria Cerească.

PROTOPOP

Pr Pavel Postolachi

loading...
Advertisements

Related posts

Senatorii au aprobat Ziua Bucovinei pe 28 noiembrie

Redacția

Oameni ai locului 23 Februarie 2017: Donează sânge din inimă, salvează trei vieți

Dragoș Acalugaritei

Ziua copilului alături de pompierii din Pașcani și Târgu Frumos

Oana Cordoneanu
Încarcă...