RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Primul centru de lansari spatiale pe teritoriul european

La nivelul comisiei europene, intr-un context international in schimbare accelerata si cu tot mai multe provocari, se discuta de multi ani, despre independenta batranului continent. Una din directiile considerate strategica, este cea tehnica: Europa trebuie sa ramana independenta din punct de vedere tehnologic pentru a putea fi competitiva economic si pentru a putea face fata pe pietele externe, scrie Space Alliance.

Logo ESA Agentia Spatiala EuropeanaFoto: ESA

Componenta spatiala se regaseste pe lista scurta, insa specialistii din domeniu avertizeaza de ani buni ca valul New Space care a pornit in SUA este departe de a avea aceeasi amploare in UE.

  

Pentru a putea face fata epocii New Space, cu noi servicii si constelatii de sateliti, EU are nevoie de regandirea lantului industrial: mai multe rachete si mai multe baze de lansare.

In acest moment, sunt cateva companii mici angrenate in proiectarea de noi rachete (evident concentrate la inceput pe clasa mica, dar daca vor reusi ne putem astepta sa isi diversifice portofoliul), din mai multe state EU; stadiile de dezvoltare sunt diferite, dar cert este ca nici una nu are deocamdata un produs viabil.

Primul centru de lansare care va fi inaugurat in Europa se afla in Suedia

Spaceport Esrange va fi inaugurat oficial pe 13 ianuarie in prezenta regelui Suediei,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Florin Cîţu anunţă o întâlnire la nivel parlamentar între România şi Republica Moldova, distinctă de cea prezentată de Marcel Ciolacu

Redacția

Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu, discuţii cu Igor Grosu despre sprijinirea Rep. Moldova în procesul de aderare la UE

Redacția

Ciolacu, după întâlnirea cu sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara: Oamenii îşi vor lua salariile

Redacția
Încarcă...