Cercetătorii au făcut prima observare a unei cvasiparticule care se comportă ca și cum ar avea masă atunci când se deplasează într-o direcție, dar devine fără masă atunci când se mișcă în unghi drept. Deși pare improbabilă, această descoperire a stârnit deja discuții despre posibile aplicații în baterii și senzori.
Prima observare a unei cvasiparticule care are masă doar atunci când se deplasează într-o anumită direcție. Fenomenul a fost prezis pentru prima dată în 2008-2009, când echipe independente de cercetători au propus existența fermionilor semi-Dirac, particule care prezintă masă doar într-o direcție. Acest concept contraintuitiv a fost acum confirmat experimental în interiorul unui cristal numit ZrSiS, un semimetal cu proprietăți electrice direcționale.
Majoritatea particulelor subatomice, precum electronii sau protonii, au masă, în timp ce altele, cum sunt fotonii, sunt lipsite de masă. Însă fermionii semi-Dirac sfidează această categorisire simplă: au masă într-o direcție, dar nu au în alta. Acest comportament unic este explicat prin fizica cvasiparticulelor, unde grupuri de particule se comportă colectiv ca un întreg cu proprietăți speciale.
Conform Relativității Speciale, obiectele care se deplasează la viteza luminii nu trebuie să aibă masă. Astfel, fermionii semi-Dirac oferă o cale fascinantă de a explora proprietăți fizice care transcend limitele particulelor individuale.
» Citește continuarea pe pagina autorului