NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primarul Pintilie l-a trimis pe reprezentantul ARSACIS la plimbare după ce acesta propusese ca Pașcaniul să renunțe la plata redevenței integrale anul acestea

ARSACIS nu vrea să plătească redevența datorată pentru operarea rețelelor de apă și canalizarea  de către ApaVital S.A. la cuantumul prevăzut de lege și de o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Un reprezentant al asociației a fost ieri la Primăria Municipiului Pașcani și a încercat să-l convingă pe primarul Marius Pintilie să semneze un document prin care își exprima acordul ca redevența să fie achitată la cuantumul legal începând din anul 2021.

Conform informațiilor deținute de NewsPascani.com, noul primar nu a fost de acord cu această propunere și a solicitat ca plata redevenței la valoarea întreagă să fie achitată de la data când motivarea hotărârii a fost comunicată părților din proces. În joc este vorba despre aproximativ 350.000 de lei, iar cei de la ARSACIS spun că nu au putut până acum să se întâlnească pentru a emite un act adițional la contractul de delegare, astfel încât să poată plăti redevența la valoarea sa legală, asta în condițiile în care decizia magistraților a fost luată pe 30 iulie 2020, iar conform legii obligația de a o respecta curge de la acea dată.

O altă problemă cu care se confruntă noua administrație publică este legată de sumele de bani pe care Primăria nu le-a încasat de la ARSACIS și ApaVital în perioada 2014-2020 atunci când atât asociația cât și operatorul au refuzat să plătească redevența la cuantumul legal.

În procesul câștigat de Primărie magistrații au hotărât că operatorul județean și asociația au obligația de a încheia cu municipiul Pașcani un act adițional, prin care de acum înainte să fie plătită redevența la valoarea ei legală.

  

Sumele neplătite până acum de ApaVital, în jur de 6 milioane de lei, nu trebuie acoperite de către operator, au decis magistrații, deoarece acesta nu avea trecută o asemenea obligație în contract. Astfel, cei care au delegat serviciul către operatorul regional și au transferat rețeaua de apă și canalizare spre exploatarea ApaVital, fără a avea trecută în contract redevența conform legislației în vigoare, sunt acum în situația de a acoperi suma de 6 milioane de lei.

Reamintim că, în 2016 în urma unui control al Curții de Conturi, inspectorii instituției au explicat  în procesul verbal al controlului de la Pașcani că redevența trebuie să fie la nivelul ratei anuale datorate către BEI și anume 1,8 milioane lei pe an.

Advertisements

Related posts

Rechizitoriul DNA Iași, motivul pentru care Consiliul Local rămâne parte civilă în dosarul “Datoria AgroComplex” (DOC)

Marius Parteni

ASF anunţă oficial că va stabili în 30 de zile tarife maxime pentru RCA

Redacția

Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor

Redacția
Încarcă...