Respectul acordat banilor publici este egal cu zero pentru mulţi primari din judeţ. Exemplul edilului din Moţca este unul cât se poate de grăitor. El a dat pomeni locuitorilor din comună, toate plătite din bani publici. Acesta este doar vârful aisbergului, cel care sare în ochi, şirul abaterilor constatate de Curtea de Conturi fiind însă unul mult mai lung. „Dacă se vor constata că sunt prejudicii, banii se vor recupera”, spune candid primarul.
Primarul din Moţca a dat de pomană locuitorilor comunei cozonaci, sucuri şi alte produse de patiserie, toate cumpărate din bani publici. Timp de doi ani, edilul a cumpărat şi împărţit pachete în special copiilor din comună cu prilejul diferitelor sărbători laice şi religioase. Cheltuirea discreţionară a banilor publici de către edil pentru „gesturi creştineşti” a fost descoperită anul trecut de auditorii Curţii de Conturi a României, cu prilejul unui control desfăşurat în „feuda” acestuia. „Ca primar, trebuie să mai organizezi şi diferite chestii din acestea. La anumite sărbători religioase cum ar fi Înălţarea Domnului mai faci şi «pomeniri»”, spune Constantin Serioja Hobincă, edilul din Moţca.
Ce sume s-au cheltuit
Auditorii au identificat că în perioada 2013-2015, primarul din Moţca a cheltuit sume importante din bugetul local pentru a le oferi cetăţenilor comunei pachete cu cozonaci şi dulciuri de „Ziua Eroilor”, „Ziua Copilului”, cu ocazia Crăciunului şi cu ocazia „Sărbătorii celor 40 de Mucenici”. Abaterile estimate de reprezentanţii instituţiei de audit sunt de 31.814 lei. Astfel de cheltuieli nu sunt strict legate de domeniul de activitate al unităţii şi nu există prevederi legale pentru a le permite, se arată în raportul Curţii. De fiecare dată, produsele au fost cumpărate doar de la o singură firmă din Paşcani, SC Marc Dona SRL.
Hârtie semnată doar de primar
Din suma totală estimată, circa 6.500 lei au fost plătiţi firmei respective doar în baza referatelor de necesitate aprobate de primar, fără a avea şi hotărâre a consiliului local. „Răspunderea pentru daunele făcute prin cheltuirea nelegală a alocaţiilor bugetare revine în exclusivitate primarului Hobinca Constantin Serioja, semnatarul actelor de angajament, care a determinat efectuarea de cheltuieli nelegale din fonduri publice şi doamnei Marcu Claudia – contabil, care a vizat pentru controlul financiar propriu, cei care (…) aveau responsabilităţi în ceea ce priveşte administrarea fondurilor publice locale pe parcursul execuţiei bugetare, în condiţii de eficienţă”, se specifică în raport.
Nu s-a ţinut cont de timpul de lucru
Primăria Moţca a angajat cheltuieli de personal, estimate la 61.000 lei, pe care ulterior le-a şi plătit către angajaţilor unităţii fără respectarea cadrului legal. Mai exact, au fost stabilite şi plătite drepturi de natură salarială către personalul nominalizat în echipele de implementare a unor proiecte finanţate din fonduri comunitare fără a fi luat în considerare timpul efectiv alocat realizării activităţilor pentru fiecare proiect. De asemenea, în documentele nu a fost menţionată perioada de implementare a proiectelor respective. Primăria Moţca nu a respectat cadrul legal nici când a fost vorba de cheltuielile pentru procurarea de servicii pentru întreţinerea ori refacerea drumurilor comunale. O serie de contracte încheiate de autorităţile comunale au fost identificate de auditori cu abateri. Unele chiar au fost încheiate fără stabilirea clară şi exactă a serviciilor ori lucrărilor contractate şi cu formularea vagă a obiectului contractelor. Auditorii au mai identificat şi faptul că Primăria Moţca nu a întocmit şi transmis către sistemul electronic de achiziţii publice notificarea privind achiziţia de bunuri şi servicii a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei a sumei de 5.000 de euro fără TVA.
Fără documente justificative
Reprezentanţii Curţii au mai indicat în raport că, în perioada 2013-2015, Primăria a cheltuit combustibil pentru activitatea unităţii fără documente justificative care să susţină necesitatea, oportunitatea, realitatea şi exactitatea sumelor decontate. Totodată, auditorii au descoperit consumuri de motorină mai mari decât cantităţile aprovizionate. Un alt aspect semnalat în raport este cel privind angajarea şi plata de către Primăria Moţca a sumei estimate de circa 24.000 lei, pentru servicii de asistenţă juridică. Nici în acest caz nu există documente justificative întocmite potrivit legii care să ateste exactitatea şi realitatea serviciilor efectiv prestate şi a sumelor datorate.
„Nimic nu a fost ilegal”
„Deşi unii văd doar prejudicii, doar estimate, alţii care sunt în măsură să aprecieze corectitudinea contractelor au studiat şi au dat avertisment. Nimic nu a fost ilegal. Pur şi simplu nu am motive să îmi fac griji sau probleme din cauza aceasta. Noi mergem înainte pentru că suntem corecţi. Se vor rezolva toate măsurile date spre îndeplinire de Curte. Dacă apare şi «Legea prevenţiei» va fi foarte bine. Autorităţile competente să constate şi ulterior să ne înveţe, să ne consilieze şi cum să reparăm. Dacă era ceva ilegal se sesizau şi alte autorităţi precum Direcţia Naţională Anticorupţie. Dacă se vor constata că sunt prejudicii, banii se vor recupera”, a comentat edilul din Moţca.
SURSA: ziaruldeiasi.ro