NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Primăria a publicat regulamentul privind modalitatea de inițiere a proiectelor de dispoziție de primar (DOC)

Pe pagina de internet a Primăriei Pașcani a fost publicat un regulament privind procedurile de inițiere a unui proiect de dispoziție de primar. Documentul este unul obligatoriu, conform Codului Administrativ și trebuie publicat în Monitorul Oficial Local, secțiune ce pe vremea fostului primar, Dumitru Pantazi, a fost neglijată.

Conform regulamentului, dispozițiile de primar au caracter normativ și individual în funcție de adresabilitatea lor, iar dreptul de a iniția astfel de documente este al primarului, viceprimarului, secretarului general și a direcțiilor, serviciilor, birourilor și compartimentelor din Primărie.

Aceste proiecte de dispoziție de primar sunt reglementate ca formă și conținut, iar după semnarea lor de către primar, trebuie să fie avizate de legalitate de către secretarul general al Primăriei. 

Acest regulament a apărut după ce NewsPascani.com a criticat în dese rânduri faptul că Monitorul Oficial Local nu conține documentele pe care legea le cere în mod expres.

  

În prezent, municipalitatea asigură accesul la doar 40% din conținutul obligatoriu pe care legea îl prevede. Astfel, din cele 18 rubrici pe care le are, accesibile sunt doar 8.

NewsPascani.com a atras atenția încă din anul 2019 desprea această obligație, publicând articole și pe parcursul anului 2020, despre neîndeplinirea acestei prevederi exprese din lege, însă Monitorul Oficial Local este în continuare incomplet, din el lipsind: statutul municipiului Pașcani, regulamentele privind întocmirea proiectelor de hotărâre și de dispoziții de primar, registrele hotărârilor adoptate și ale dispozițiilor de primar și registrul refuzurilor de semnare sau avizare de acte administrative.

Întrebat într-o  conferința de presă susținută în 27 mai anul curent, primarul Marius Pintilie a anunțat că situația va fi remediată fiind înființată în acest sens o comisie care până acum s-a întâlnit de două ori.

„Să știți că am început să lucrăm la asta. Am avut până acum două ședințe de transparentizare demarate de acum două săptămâni de zile. Săptmâna aceasta nu am avut însă o astfel de ședință pentru că cei de la APL (n.r. serviciul administrație publică locală) au fost preocupați de ședința de Consiliu Local, de luni. De săptămâna viitoare reîncepem din nou toate aceste subiecte cu transparentizare. Nu există din punctul meu de vedere niciun impiediment ca ușor, ușor, să facem ca toate lucrurile să fie la vedere” a declarat primarul Marius Pintilie.

Monitorul Oficial Local poate funcționa și ca rubrică pentru publicitatea persoanelor juridice și fizice. Pentru acest serviciu, consilierii locali trebuie să aprobe taxe speciale ce se fac venit la bugetul local.

REGULAMENT

Advertisements

Related posts

Primarul Pantazi nu știe pe ce își pune semnătura!

Marius Parteni

Pantazi refuză să pună pe ordinea de zi un proiect inițiat de doi consilieri locali privind sesizarea procurorilor DNA împotriva sa

Răzvan Grecu

Judecătorii au respins definitiv cererea de intrare în insolvență a Prest Serv Apa

Răzvan Grecu
Încarcă...