NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Presupuse vaccinuri împotriva coronavirusului, pe piaţa neagră. Specialiştii îi îndeamnă pe oameni să nu cadă în capcană

Vaccinul împotriva noului coronavirus se găseşte la vânzare pe internet. Preţul este uriaş, iar vânzătorii se laudă că l-au obţinut de la producător şi că îl pot livra în condiţii de siguranţă, oriunde. Autorităţile europene atrag atenţia şi spun că serul este contrafăcut şi nimeni nu trebuie să cadă în capcană.

‘Bună ziua, ce produs căutați?
Vaccinul contra COVID-19. Aveți?
Da, două doze pentru 1.000 de dolari.
Și cum aș putea să știu că nu e fals?
Satisfacția clientului este prioritatea noastră. După recepție, veți reveni să cumpărați produse și ne aduceți clienți noi. Livrarea durează între trei și patru zile.
Aveți un recipient pentru expedierea la – 80 de grade Celsius?
Echipa noastră de specialiști se va ocupa de ambalare. Va ajunge în stare perfectă, nu vă îngrijorați.”

Acest dialog, între un reporter şi un presupus vânzător de vaccin, a avut loc zilele trecute. Ziariştii italieni de la cotidianul „La Republica” au obţinut un număr de telefon, după ce au găsit anunţul de vânzare.

Piaţa neagră pentru vaccinuri este pe Dark Web, locul mai puţin cunoscut al internetului, care se accesează prin programe speciale şi unde poţi posta anonim. Interpol şi Europol au emis deja alerte şi avertizează populaţia să nu cumpere.

  

Motiv de înşelăciune

Anunţurile pe Dark Web au început să apară la câteva zile după ce Marea Britanie a dat startul campaniei de vaccinare. Cei care pretind că au doze susţin că au reuşit să sustragă serul exact de pe linia de procesare a producătorului. Preţul este cuprins între 250 şi 1300 de dolari americani, iar cumpărătorii sunt îndemnaţi să achite doar prin moneda virtuală, prin intermediari.

Liviu Arsene, specialist securitate IT: Odată ce cumpărătorul şi-a găsit produsul, el achită contravaloara procesatorului intermediar. Procesatorul anunţă comerciantul că s-a făcut plata şi banii sunt disponibili. Comeciantul trimite produsul spre livrare. Cumpărătorul confirmă primirea, iar procesatorul face plata către comerciant.

Răzvan Chereceş, expert politici de sănătate: Oricine pretinde că are vaccinul original, minte. Este o înşelătorie, în mod evident. Nu există pe piaţa liberă vaccinul de Covid-19. Dacă le văd pe internet, ar trebui să râdă bine şi să treacă mai departe. Dincolo de faptul că rămân fără bani, îşi riscă sănătatea, nu ştiu ce injectează în ei.

Specialiştii susţin că aproape la fel de importantă ca vaccinarea este obţinerea documentului care se eliberează după rapel. Documentul îl scapă pe cel vaccinat de eventualele restricţii, pe care unele state le-au anunţat deja. Dacă vaccinul se cumpără de pe piaţa neagră, documentul este imposibil de dobândit.

observator

Advertisements

Related posts

4.000 cazuri de cancer gastric diagnosticate în fiecare an în România!

Redacția

Nelu Tătaru, precizări despre vaccinarea anti COVID-19: „Armata va fi implicată!“

Redacția

Tătaru: Primele teste rapide COVID-19 vor fi distribuite joi în unităţile de primiri urgenţe. Câte teste vor fi în România

Redacția
Încarcă...