NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Povestea tânărului din Hălăucești, fermier la 20 de ani

 

 

Am vizitat ferma lui Fabian Neculăeş din Hălăuceşti, judeţul Iaşi la sfârşitul lunii aprilie a acestui an pentru a afla povestea unui tânăr care nu este doar pasionat de creşterea animalelor. A făcut din asta o afacere şi intenţionează să investească şi în procesare, pentru a închide circuitul. „În Iaşi nu este nici un abator pentru bovina de carne, deocamdată. Dacă mă ajută Dumnezeu, primul miniabator o să fie al meu”, spune optimistul fermier.

  

 

Fabian este tânăr, dar extrem de pasionat. A început activitatea zootehnică în gospodăria familiei, apoi a plecat în Italia unde a lucrat timp de doi ani în construcţii. Banii câştigaţi cu greu i-a investit în creşterea vacilor cu lapte. „În 2006, după ce am stat doi ani în Italia, m-am întors acasă. Am cumpărat 17 viţei de Bălţată şi m-am apucat de proiect. Proiectul era SAPARD pe fermă de vaci cu lapte. Am cumpărat 15 vaci Bălţată românească. Apoi am început să strâng pământ puţin câte puţin iar când am văzut că la lapte preţul e bătaie de joc, oameni pentru lucru nu sunt… am hotărât să schimb macazul. Ajunsesem la 50 de vaci cu lapte”, îşi aminteşte tânărul fermier.

Când n-a mai mers cu laptele, s-a reorientat către ferma de carne
Avea vaci performante, cu 27 de litri la mulsoare după prima fătare. Cu toate acestea, preţul derizoriu primit pe laptele materie primă l-a determinat să vândă o parte din ele şi să se reorienteze spre creşterea bovinelor de carne. „Eu am vrut să vând tot, dar fratele meu nu m-a lăsat, a zis să le mai ţin că le mulge el. Totuşi, am vândut mai bine de jumătate şi în 2014 am cumpărat primele juninci Angus de la Karpaten Meat. Iar în 2016 am mai cumpărat o tură. Atunci am avut 14, am luat 10 şi am mai luat 30 anul trecut. Am mai cumpărat juninci. Acum avem peste 100 efectiv total, dar nu ştiu numărul exact, că nu le număr. Oricum, este mai bine cu vaca de carne, decât cu cea de lapte”, spune Fabian Neculăeş.
Avantajele fermei de carne sunt în primul rând uşurinţa în creşterea bovinelor şi faptul că necesarul de forţă de muncă este mult diminuat: „La vaca de carne îi faci un gard electric, amenajezi păşunea şi le dai drumul acolo. Ele acolo mănâncă, acolo dorm, acolo fată, acolo cresc viţeii iar toamna, când nu mai este mâncare pe câmp le aducem la fermă, că avem grajdurile pregătite. Avantajul este şi faptul că e nevoie de un singur om la o sută de vaci, dar oricum avem totul mecanizat. Teren lucrăm 320 de hectare, din care 22 de hectare lucernă, restul cultură mare. Procesarea hranei o fac eu din orz, porumb boabe, grâu şi floarea soarelui. Le dau cam 2 kg/cap de animal pe zi”, explică fermierul din Hălăuceşti.

Are în plan mărirea efectivului şi investiţia într-un miniabator
Viţeii pleacă din fermă la nouă, zece luni, cu o greutate medie de 320-330 de kilograme. „Îi vindem la o societate din Mizil, sunt foarte serioşi cu banii, la preţul de 11 lei  plus TVA pe kilogramul în viu. Karpaten Meat au şi ei acelaşi preţ, dar ei vin şi îi încarcă azi, îi cântăresc peste trei zile şi îţi mai dă şi scăzământ. Asta nu-i afacere. În Iaşi nu este nici un abator pentru bovine, deocamdată. Dacă mă ajută Dumnezeu, primul miniabator o să fie al meu. Nu pe proiect, ci cu banii cash!”, spune Fabian. Dar nu se va opri la abatorizare. Intenţionează să şi proceseze carnea de bovină, să prepare pastramă de Angus, cârnaţi şi alte produse cerute de piaţa locală. „Dacă vine sora mea acasă din Italia, că nu mai vreau angajaţi străini, anul acesta mă şi apuc de treabă. Aş vrea să fac ceva tradiţional, dar şi cu un miniabator, să îi tai eu, să nu mă duc la alţii. Un lanţ întreg: culturi, animale, abator, produs alimentar”, concluzionează tânărul fermier.
În ceea ce priveşte efectivul de Angus, ţinta finală e de 150 de capete vaci mamă. Măreşte efectivul doar din genetica proprie, prin selecţie.
Păşune are suficientă, concesionată de la Primărie, şi în care a investit pentru a-i spori productivitatea: „Să vedeţi ce păşune am, însămânţată artificial; am adus semănătoare special, respect calendarul de păşunat, le scot afară după 15 mai. Până atunci, din ce ştim noi, nu calcă picior de vacă acolo, este lege. Fac asta pentru mine, nu o stric ca apoi să nu mai aibă ce mânca animalele. Iar dacă pot să le mai ţin o săptămână în plus, le mai ţin, ca să crească iarba frumos şi mare”.

continuare pe www.revista-ferma.ro

Advertisements

Related posts

Târgu Frumos: Cum fac bani doi tineri din „legumele de acasă“. Reţeta unei afaceri lipoveneşti de succes în era internetului

Redacția

Cum a evoluat economia României pe timpul lui Ceauşescu şi ce preţ au plătit românii

Redacția

Tehnologie de ultimă oră pentru automobile, dezvoltată de inginerii ieşeni

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site