NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Preţul cerealelor este în scădere pe fondul creşterii producţiei

Agricultorii din judeţul Iaşi se pot bucura anul acesta de cantităţi mari la recoltele de porumb, floarea soarelui, soia şi sfeclă de zahăr. Reprezentanţii de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DAJ) Iaşi au anunţat cifrele oficiale, care sunt mai mari ca cele de anul trecut.

 

  

La porumb campania de recoltare este finalizată în proporţie de 65% şi a înregistrat 4.850 de kilograme la hectar, mai mult decât în 2016 când s-a înregistrat 2.725 kilograme, urmată de campania pentru floarea soarelui, care a înregistrat o cantitate de 2.550 de kilograme la hectar, mai mult decât s-a preconizat. Menţionăm faptul că anul trecut s-au recoltat 1.800 de kilograme la hectar.

Producţie mare s-a înregistrat şi la sfecla de zahăr, cu 43.000 de kilograme la hectar, faţă de 41.600 de kilograme, cât a fost anul trecut. Şi la soia rezulattele sunt conform aşteptărilor, de pe fiecare hectar, fermierii recoltând 2.050 de kilograme, faţă de 1.354, cât s-a înregistrat anul trecut. „Noi am dat ieri (nr. alaltăieri) preţurile la Consiliul Judeţean, pentru porumb şi grâu. Porumbul este 45 de bani kilogramul, adică 450 de lei tona iar grâul 50 de bani kilogramul, adică 500 de lei tona. Preţurile sunt mai mici ca anul trecut. Precizăm însă că acestea sunt preţuri de referinţă făcute de noi pe baza cărora fermierii sunt impozitaţi. Pe piaţa liberă, am văzut că preţul la porumb este şi de 52 de bani pe kilogram, iar la grâu de 58 de bani”, a declarat Magneriu Jalbă, şeful DAJ.

Precizăm faptul că anul trecut, preţul stabilit de instituţia ieşeană la porumb a fost de 47 de bani kilogramul iar cel la grâu de 52 de bani kilogramul. Conform unei analize făcute de platforma online de informare şi tranzacţionare a cerealelor, AgroGo, preţul porumbului este mai mic ca în 2016 şi pe piaţa bursieră. „Dat fiind faptul că o bună parte din producţia de porumb merge spre export, o importanţă mare în evoluţia preţului o are şi contextul internaţional. În bazinul Mării Negre, se ştia încă de acum câteva luni că, în acest sezon, competitorii noştri tradiţionali, Rusia şi Ucraina vor avea volume foarte mari de porumb. Între timp, ultimele rapoarte USDA (autoritate recunoscută la nivel mondial pentru statistici în agricultură) arată că producţia din Ucraina s-a diminuat din cauza unei secete accentuate din luna august.

Această scădere este însă compensată de o creştere semnificativă a producţiei de porumb din Brazilia şi Argentina. Astfel, dat fiind nivelul relativ scăzut al preţului şi perspectivele nesigure, profitabilitatea pentru porumb în acest an este strâns legată de producţia obţinută la hectar de către fermieri”, au precizat cei de la AgroGo. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Zmeura a început să se coacă. Producătorii abia fac faţă comenzilor

Redacția

Bonurile fiscale în valoare de 811 lei, emise în 30 decembrie, câştigătoare la Loteria de duminică

Redacția

Se anunță un an agricol fără precedent în ultimele decenii. Ce spun specialiștii de la Agronomie?

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site