NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Piața imobiliară ieșeană, ”vioaie” ca un bolovan: vânzările scad, preţurile stagnează

77 de autorizaţii de construire eliberate de Primărie în luna mai, mult mai puţine decât acum un an. Cu toate acestea, au fost avizate câteva proiecte cu impact major

Oamenii de afaceri continuă să dezvolte proiecte imobiliare în ciuda unei scăderi relative a pieţei. Pe perioada stării de urgenţă şi cea actuală a stării de alertă au fost înregistrate scăderi în vânzările de apartamente, dar, poate paradoxal, preţul unei locuinţe a rămas constant şi, pe alocuri, chiar a crescut, conform unor analize independente publicate în presa centrală. În luna mai, în municipiul Iaşi, Primăria a eliberat doar 77 de autorizaţii, în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, erau înregistrate peste 100 de astfel de acte.

Lucrări şi la Aeroport

Chiar dacă a fost un număr mai mic de autorizaţii, nu au lipsit de pe lista Primăriei unele proiecte ce vor avea impact asupra comunităţii. Pe şoseaua Naţională, în zona clădirilor de birouri existente, spre Podul de Piatră, Primăria a dat undă verde unui nou proiect pentru construirea unei clădiri cu 11 niveluri supraterane (parter, două de mezanin şi 8 etaje) şi 2 în subteran. Proiectul, care aparţine unor persoane fizice, prevede construirea unei clădiri cu o înălţime de 35 metri care va găzdui 71 de apartamente. În Bucium, într-o zonă relativ apropiată de Plopii fără Soţ, firma Mega Residence SRL a obţinut autorizaţie de construire pentru unele modificări aduse la un proiect imobiliar în execuţie (13 imobile, fiecare cu un regim demisol, parter, 2 etaje şi mansardă). „Modificările aduse proiectului iniţial constau în: modificarea aliniamentelor, volumetriei, funcţionalului, sistemului de acoperire şi a faţadelor”, se arată în autorizaţia 434/2020. În total, cele 13 clădiri vor găzdui 201 apartamente, în condiţiile în care pe amplasament ar urma să fie amenajate 195 de parcări, iar suprafaţa totală a terenului ajunge la aproape 20.000 mp.

  

Pe str. George Emil Palade, într-o zonă de case sufocată de blocurile înalte construite în ultimii ani, va mai fi ridicat un imobil, dar de data aceasta cu un regim mic de înălţime: subsol, parter şi 2 etaje (12 metri). În total, clădirea va avea doar trei apartamente, conform proiectului. Autorizaţii au fost obţinute şi de unele instituţii de interes public. Astfel, Primăria şi-a autorizat lucrările de reabilitare la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, în timp ce Aeroportul Iaşi a primit undă verde pentru noi lucrări la aerogară după mai mulţi ani de stagnare: va fi extinsă platforma de îmbarcare-debarcare, va fi creată o nouă cale de rulare pentru acces la pista de decolare-aterizare şi vor mai fi executate lucrări de marcaje, balizaj şi de canalizare. În total, circa 35 milioane lei vor fi investiţi, câştigătorul licitaţiei organizate de Aeroport fiind compania Strabag.

Noi blocuri în cartiere, cimitir de animale în Bucium

Alte autorizaţii de construire eliberate de Primărie pe parcursul lunii mai au vizat construirea de locuinţe individuale, amenajarea unor centre comerciale sau realizarea de lucrări de racordare la reţele de utilităţi în cazul unor imobile existente. În ceea ce priveşte certificatele de urbanism, unde pot fi consultate, de regulă, proiecte imobiliare aflate în fază incipientă de implementare, municipalitatea a emis astfel de acte pentru construirea de noi blocuri (Canta, Tătăraşi, Viticultori, Nicolina, Bucium, Dacia, Galata, Moara de Vânt), noi amenajări la imobile existente (de exemplu, urmează să aibă loc lucrări la faţada Hotelului Astoria şi, ulterior, unitatea va fi pusă în valoare printr-un sistem de iluminat arhitectural), ridicarea unor clădiri de birouri (zona Arcu, Păcurari, Centru), reabilitarea unor monumente gestionate de Primăria Iaşi (Statuia Independenţei, Monumentul Eroilor din Divizia a 2-a 1916 – 1919, Obeliscul Leilor), construirea unor hale industriale (şos. Iaşi – Tomeşti) şi, nu în ultimul rând, înfiinţarea unui cimitir pentru animale: iniţiator este firma Frankofedo SRL, din Iaşi, iar amplasamentul este în Bucium, în apropiere de Motel.

ZIARUL DE IASI

Advertisements

Related posts

O nouă sursă de încasări la bugetul de stat: Guvernul vrea să crească impozitarea pentru un milion de angajaţi part-time. Când s-ar putea aplica noua măsură

Redacția

Nu poţi plăti creditul, dai casa băncii şi scapi

Redacția

LOTERIA BONURILOR. Vezi care sunt bonurile fiscale câștigătoare la extragerea de ieri

Redacția
Încarcă...