RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Patru elevi de la Colegiul Național „M. Sadoveanu„ s-au calificat la naționala Concursului de proiecte antidrog „Împreună”

În organizarea Direcţiei  Generale a  Învăţământului  Preuniversitar din Ministerul Educaţiei şi Cercetării în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog,  şi în acest an  şcolar s-a desfăşurat concursul naţional de proiecte antidrog „Împreună”, cu tema „Prevenirea consumului de alcool, tutun şi produse etnobotanice la liceeni”.

Una dintre probleme majore ale societăţii româneşti o reprezintă creşterea  cererii de droguri înspecial, în rândul tinerilor. Deosebit de alarmant este consumul de heroină injectabilă, care va avea consecinţe dramatice,  pe termen mediu şi lung,  asupra sănătăţii publice (creşterea incidenţei HIV/SIDA, hepatitele A, B si C, tuberculoza etc.) şi a ratei infracţionalităţii asociate traficului şi consumului ilicit de droguri.

Deoarece şcoala are un rol fundamental în prevenirea comportamentelor dăunătoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat, în cadrul Strategiei Naţionale Antidrog, o serie de obiective specifice, la capitolul de prevenire a cererii de droguri. Între activităţile asumate se numără şi realizarea unor proiecte naţionale de prevenire, care să se adreseze unui număr cât mai mare de copii şi tineri.

  

Concursul de proiecte antidrog „Împreună” se bazează pe trei principii ferme ale luptei împotriva drogurilor: lucrul în echipă, educaţia între egali, voluntariatul și se desfăşoară în doua etape: judeţeană şi naţională, cu participarea elevilor de liceu din clasele a IX-a şi a X-a. La concurs s-au înscris echipaje formate din 4 elevi şi un profesor coordonator.

Etapa judeţeană s-a desfăşurat după următorul calendar: 20  martie – 30 martie: înscrierea proiectelor;  2 aprilie – 15 mai: implementarea proiectelor înscrise; 13 iunie 2014: jurizarea proiectelor şi transmiterea către MECTS a componenţei echipajului care a obţinut cel mai mare punctaj, la nivel de judeţ, în vederea participării acestuia la etapa naţională din august 2014. La evaluarea concursului au fost apreciate originalitatea, metodele inovative, interactivitatea.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Iași a organizat, vineri, 13 iunie 2014, etapa judeţeană a Concursului naţional de proiecte antidrog intitulat “Împreună”, la care, patru elevi ai Colegiului Național „M. Sadoveanu” Pașcani au obţinut premiul I. Inițiatorii proiectului antidrog„Un pas din impas„ sunt elevi în clasa a IX-a E: Grigoriu Maria-Gabriela, Cîtia Bianca, Ștefan Bolotă și Plaiu Vlad, coordonați de prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica, vor participa la etapa naţională în perioada august 2014, Eforie Sud, alături de echipajele câştigătoare la faza judeţeană din acest an.

Așadar, misiunea noastră creștină este să le arătăm tinerilor că viaţa este darul divin cel mai de preț, iar libertatea trebuie folosită responsabil, în sensul cultivării virtuţilor creștine, în sensul valorificării darurilor primite de la Dumnezeu, având respect de sine.

Deoarece  “Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.” (I Cor. 6, 12) “, tinerii de azi au datoria de a lua atitudine faţă de toate păcatele pentru a nu ajunge robi ai acestora, distrugându-şi atât sănătatea fizică cât şi pe cea morală şi nimicind astfel chipul lui Dumnezeu din ei. Fiecare creştin trebuie să lupte cu postul, rugăciunea, spovedania, fapta bună pentru a nu-şi degrada demnitatea umană ci a-şi împlini scopul suprem – mântuirea.

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Candidatii care sustin Bacalaureatul pentru a treia oara platesc o taxa de 230 lei

Redacția

1.367 de locuri la admiterea la Universitatea de Medicină Iași. Mai mult de jumătate sunt fără taxă

Redacția

5859 candidați înscriși la bacalaureat în județ. Vezi care sunt centrele de examinare din Pașcani

Redacția
Încarcă...