NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Alexandru Nemțanu

Pașcaniul – un paradis înfundat al locurilor de muncă, însă unul cât se poate de real pentru oamenii harnici care nu se dau în lături de la cultivarea pământului

După cum preziceau și economiștii moderni, criza locurilor de muncă din Europa a ajuns până la Pașcani, acolo unde pare să fi făcut un popas mai lung.

Mă refer aici la lista locurilor de muncă, afișată la AJOFM, filiala Pașcani, pentru ce-a de-a doua jumătate a lunii mai, care este identică cu cea din perioada anterioară.

Astfel, numeroși pășcăneni pot fi văzuți în fiecare dimineață cum intră nerăbdători în sediul instituției pentru a se uită „ca mâța-n calendar” la cele doar 33 de locuri de muncă, de la aceeași 15 angajatori.

  

Curios este faptul că, o privire atentă asupra vieții pășcănenilor ar determina un străin să spună că suntem mai degrabă comozi decât săraci, ținând cont de faptul că mulți locuitori ai orașului dețin pământ în jurul Pașcaniului, sau au rude apropiate în această situație, pământ care este dat în arendă Agrocomplexului Lunca Pașcani sau altor asociații de proprietari în schimbul obținerii de produse alimentare.

Advertisements

Cu toate acestea, în chip cu totul paradoxal, oamenii par a se plânge mereu că n-au ce mânca și că abia se descurcă, iar bruma de ajutor de șomaj de la AJOFM li se pare o binecuvântare.

Pe de altă parte, străinii, mirați de ridicolul acestei situații, sunt deja instalați pe pământurile noastre prin tentaculele societăților comericiale (vezi elvețienii și americanii din regiunea Târgu Frumos), iar, mai nou, sunt la numai jumătate de an distanță de posibilitatea achiziționării de terenuri agricole în România fără nici un fel de restricții.

Așa că, în calitatea mea de jurnalist liber, mă încumet să lansez un îndemn la solidaritate pentru toți cititorii mei:

HAIDEȚI fraților să plângem cu toții de mila pășcăneanului milog, cu reale posibilități de a trăi demn de pe urma muncii agricole, exact ca niște spectatori de cinema asistând la prăbușirea agriculturii românești, care odinioară era motorul unei societății cu care ne mândream în toată Europa! Oricum, un film mai lacrimogen de-atât nu găsim în tot Hollywood-ul. 

Advertisements

Mențiune pentru nostalgici: Strămoșii noștri vor fi devenit deja ventilatoare, de când se tot învârt în mormânt.

 

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

DAN PURIC e anapoda, s-a îndrăgostit din nou !

Răzvan Grecu

La 3 zile după Înățarea Domnului, s-a înălțat de la noi și Părintele Iustin Pârvu

Răzvan Grecu

CIOC CIOC! „Doamna carte” ești acasă ?

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site