NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Alexandru Nemțanu

DAN PURIC e anapoda, s-a îndrăgostit din nou !

imageCurios sau nu, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, a reapărut unul din cele mai în vogă personaje din lumea teatrului şi nu numai: Dan Puric. Mai exact, aseară s-a jucat piesa ,,Idolul şi Ion Anapoda”, o comedie duce-amăruie despre fericire şi căutarea idelurilor pierdute, în regia lui Ion Cojar, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici, George Mihail Zamfirescu.

 

Celebrul Mister Puric interpretează rolul lui Ion, un om anapoda, care îşi construieşte personalitatea prin iubire, delicateţe şi încredere oarbă în valorile morale. Alături de el, pe scena teatrului naţional a urcat şi una din veteranele teatrului românesc, Ileana Stana Ionescu, care interpretează în chip admirabil rolul Stavaroaiei (mătuşa văduvă şi senzuală cu aere de superioritate).

  

Tema piesei, deşi, la prima vedere, banală (doi prieteni care iubesc aceeaşi fată) pune în discuţie aspectul foarte actual al pervertirii omului din societatea modernă, în care sufletul pare să ,,respire’’ mai mult bani, egoism, invidie şi mitocănie. Ion şi Valter (băiatul ,,deştept’’, interpretat de Silviu Biriş) se aliază pentru a câştiga dragostea Mioarei, o fată frumoasă dar fiţoasă ce caută să se mărite din interes (interpretată de Ileana Olteanu).

Aspectul anapoda al eroului iese în evidenţă tocmai din contradicţia dintre el şi lumea modernă, dintre normalitate şi anormalitate.

Puric îşi compromite totuşi personajul în piesă, întinându-i moralitatea, de dragul funcţionării relaţiilor interumane . Cu toate acestea, el se salvează la sfârşit prin iubire, ceea ce face ca dramatismul stărilor sale conflictuale să dispară într-o patetică, dar totodată frumoasă, relaţie de amor cu Frosa (interpretată de Irina Cojar), o servitoare săracă cu duhul şi neîngrijită, care pe final apare într-o lumină nouă, de prinţesă, precum broscuţa din poveste.

În distribuţia de aseară mai apar încă 2 actori, Alexandru Hasnaş (Aristotel Matac, musafirul nepoftit), respectiv Afrodita Androne (Icu Danicel, haimanaua care deschide intriga)

Piesa este pusă în scenă în cadrul unui turneu naţional, în cursul zilei de astăzi actorii urmând să susţină o nouă reprezentaţie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, începând cu ora 19:00.

După acest turneu prin ţară, Dan Puric va reveni în forţă pe scena Teatrului Naţional din Iaşi pe data de 4 martie, în ,,Vis’’, o excepţională reprezentaţie de pantomimă, cu care a făcut furori nu doar la noi, ci şi în lumea întreagă. 

 

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

La 3 zile după Înățarea Domnului, s-a înălțat de la noi și Părintele Iustin Pârvu

Răzvan Grecu

CIOC CIOC! „Doamna carte” ești acasă ?

Răzvan Grecu

Pașcaniul – un paradis înfundat al locurilor de muncă, însă unul cât se poate de real pentru oamenii harnici care nu se dau în lături de la cultivarea pământului

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site