NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pantazi, Axinte, Nichita, Cârlan, Adomniței, Consiliul Local Pașcani, șefii ApaVital și ARSACIS reclamați la DNA (DOC)

Reprezentanții societății civile nu se dau bătuți în scandalul apei de la Pașcani. Ion Moțatu și Dumitru Popa au înaintat, la Direcția Națională Anticorupție, împotriva principalilor factori de decizie, plângere penală pentru înfracțiunea de abuz în serviciu.

În plângere se arată că cei reclamați au comis fapte sancționate de următoarele prevederi legale: art. 13 din legea 78/2000, modificată cu trimitere la art.297 din noul cod penal, cu referire la art. 309, nou cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 și art. 77 lit. a) noul cod penal.

Conform celor scrise în plângere cei reclamați sunt acuzați că au profitat de funcția pe care o dețin pentru a impune ca operatorul ieșean să opereze în municipiu, cu toate că bugetul local estre prejudiciat.

  

Dumitru Pantazi este considerat vinovat că nu a pus în aplicare două hotărâri de Consiliu Local, 161/2014 și 162/2014 inițiate de societatea civilă prin care municipiul Pașcani ieșea din ARSACIS și denunța unilateral contractul de delegare a serviciului de apă-canal.

Un alt subiect al reclamației este cuantumul redevenței pe care noul operator o plătește la Pașcani. Moțatu și Popa arată că modalitatea de calcul a acesteia este în contradicție cu prevederile legale și că municipalitatea va fi prejudiciată.

 

Domnule Procuror Şef DNA: Laura Codruța KÖVESI

 

 Telefon: 021.312.14.97 Fax: 021.312.51.44
            București, Str. Știrbei Vodă nr. 79-81, cod 010106

 

 

1.Popa Dumitru domiciliat în Municipiul Pascani, 

2. Moțatu  Ion domiciliat în Municipiul Pascani, în temeiul art. 289 (respectiv, art.290) din Codul procedură penală, formulam prezenta

 

PLÂNGERE (DENUNŢ)

Cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzut de art. 13 din legea 78/2000, modificată cu trimitere la art.297 din noul cod penal, cu referire la art. 309, nou cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 și art. 77 lit. a) noul cod penal, împotriva făptuitorilor:

 

1.Pantazi Dumitru primar al municipiului Paṣcani, domiciliat(ă) în Municipiul  Pascani,

2. Axinte Vasile viceprimar  al municipiului Pascani ,domiciliat în Municipiul  Paṣcani,  

3 Nichita Gheorghe, primarul municipiului Iași, președinte PSD județ Iași.

4. Adomniței Cristian, peședintele Consiliului Județean Iași, președinte PNL județ Iași

5. Cârlan Dan, prefectul județului Iași

6. Conducerea operatorului Regional S.C.ApaVital Iasi ,

7. Conducerea A.R.S.A.C.IS

8. Consilierii locali din C.L . al municipiului Pascani care au votat proiectele pentru redelegare serviciului catre ApaVital

 

 

În fapt, conform unor informații apărute în presă ( http://newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/administratie/13235-consilierii-psd-%C5%9Fi-deputatul-r%C4%83%C5%A3oi-amenin%C5%A3a%C5%A3i-cu-excluderea-din-partid-la-comanda-primarului-pantazi-document-exploziv-al-psd-ia%C5%9Fi-pro-apavital și http://newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/politica/13194-lovituri-dure-%C3%AEn-psd-ia%C5%9Fi-nichita-%C3%AEi-pune-la-col%C5%A3-pe-r%C4%83%C5%A3oi-%C5%9Fi-constantinescu-pe-subiectul-apavital ) Nichita Gheorghe, președintele filialei județene a PSD, prin intermediul unui document transmis prin fax lui Pantazi Dumitru a amenințat consilierii locali din partea PSD că dacă nu vor vota proiectele prin care operatorul ieșean ApaVital  să fie menținut că operator local în municipiul Pașcani li se va retrage sprijinul politic și-și vor pierde postul de consilier local. Fapt confirmat în sedința din 24.04.2015 atunci când după ce s-a abținut de la votul hotărârilor pro ApaVital consilierul PSD Pleșca Vasile și dat demisia din Consiliul Local și a părăsit sala de ședințe.

Președintele Consiliului Județean Adomniței Cristian și Prefectul Iașiului Cârlan Dan au făcut deasemenea presiuni ierarhice asupra consilierilor locali din PNL, respectiv întreg consiliul local de a vota hotărârile prin care ApaVItal rămânea operator în municipiu. Cârlan  Dan chiar a garantat că hotărârile adoptate nu vor fi atacate în instanță de instituția sa deoarece ele vor fi considerate legale indiferent dacă secretarul UAT Pașcani, Zuzan Mircea, le semnează de legalitate sau nu (http://newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/administratie/13009-concluziile-discu%C8%9Biilor-care-ar-trebui-s%C4%83-aduc%C4%83-pacea-de-la-pa%C8%99cani-conven%C8%9Bii-individuale-pe-o-perioad%C4%83-de-3-luni,-sta%C8%9Bia-de-epurare-preluat%C4%83-de-operatorul-jude%C8%9Bean-primarul-e-de-acord,-unii-consilieri-nu ).

În data de 28.11.2014 Consiliul Local a adoptat două hotărâri (161/2014 și 162/2014) inițiate de Moțatu Ion și Popa Dumitru și susținute de 3089 de semnături ale cetățenilor din municipiu conform cărora municipiul Pașcani ieșea din ARSACIS și denunța unilateral contractul de delegare a serviciilor de apă-canal către ApaVital Iași. Deși hotărârile trebuiau puse în aplicare de către primarul Dumitru Pantazi acesta a refuzat sistematic să le ducă la îndeplinire.

Nici reprezentanții ARSACIS nu au luat act de hotărâri și nu au convocat adunarea generală a asociaților pentru a lua act de decizia Consiliului Local Pașcani. Aceṣtia au precizat în presă că nu au de gând să facă acest lucru deoarece municipiul ar pierde proiecte europene în urma unei astfel de decizii.

În perioada 1.07.2014 – 7.05.2015 ApaVital Iași a contractat în Pașcani servicii de apă-canal, în prețul cărora era inclus și serviciul de epurare al apelor uzate. Asta deși nu avea dată spre administrare/concesionare stația de epurare a municipiului Pașcani. În acest mod operatorul ieșean a prejudiciat Prest Serv Apa, cel ce deține în administrare stația de epurare, cu suma de 3,4 milioane de lei, dar și persoanele fizice și juridice din municipiu care au plătit către operatorul ieșean servicii ce nu au fost prestate (http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000133881&id_inst=99 ).

Tot în această perioadă bugetul local al municipiului a fost prejudiciat de decizia aleșilor locali de a delega serviciul de apă-canal către ApaVital, deoarece redevența pe care UAT Pașcani trebuia să o încaseze în conformitate cu OUG 198/2005 (normele de aplicare) nu a mai fost încasată. Mai mult cuantumul hotărât de consiliul local prin hotărârile 71/2014 și 72/2014 este sub 1,9 milioane de lei nivelul ratei anuale a creditului catre Banca Europeană de Investiții contractat pentru cofinanțarea proiectului ISPA prin care s-au reabilitat stația de epurare și aducțiunea de apă: ApaVital are obligația  conform hotărârilor aprobate să plătească doar aproximativ 450.000 de lei pe an.

  Cu deosebită  considerație

  Moțatu Ion

  Popa Dumitru

Advertisements

Related posts

Primăria nu s-a prezentat la procesul în care solicita redevența datorată de ApaVital! Judecătorii au decis suspendarea litigiului până ce un alt dosar va primi o decizie definitivă!

Răzvan Grecu

Duminică, 14 iunie, miting împotriva abuzurilor ApaVital și ale primarului Dumitru Pantazi

Răzvan Grecu

Extinderi de rețele după criterii de neînțeles! Investiția într-un transformator amânată din lipsă de fonduri

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site