RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

„Până joi avem guvern“. PSD, PNL şi UDMR au ajuns la un acord

PSD, PNL şi UDMR au ajuns la un acord privind împărţirea funcţiile în noul executiv. Ultima necunoscută rămâne numele premierului şi partidul care îl va nominaliza.

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au anunţat ieri, la finalul negocierilor PSD-PNL-UDMR, că au rămas pe masă ambele variante de guvern – cu premier PSD şi PNL, iar partidele vor decide în şedinţe separate dacă să accepte premier de la PNL.

„Este foarte uşor de dedus că vom face în aşa fel încât să avem premier PNL“, a spus Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru postul de premier.

„PSD merge (în şedinţa de luni – n.red.) cu cele două variante şi vom vedea cu ce vot ies de la colegii mei, asta înseamnă negociere. Vom vedea apoi cum închidem negocierea înainte să mergem la Cotroceni“, a spus şi Marcel Ciolacu. „Joi, România va avea un guvern. Azi s-au uniformizat lucrurile în ambele variante“, a mai spus Ciolacu.

  

„E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanţele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalţi. Împărţirea s-a făcut ţinând cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid. Dacă există bunăvoinţă, vom găsi calea pentru o variantă unică“, a adăugat Nicolae Ciucă.

Ciucă a adăugat că partidul care va avea postul de premier va pierde secretariatul general al guvernului, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Transporturilor.

PSD ia „caimacul“ în eşalonul doi de funcţii

Negocierile dintre cele trei partide, PNL, PSD şi UDMR au ajuns, ieri, şi la împărţirea funcţiior din eşalonul doi de guvernare, respectiv capitolul secretari de stat, prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. S-a decis că PSD va avea 42 de secretari de stat în Guvern, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR, 8 secretari de stat, conform ponderii din Parlament, au declarat surse politice. Liberalii pierd, astfel, 13 secretari de stat. Se vor face schimbări şi în comisiile parlamentare, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ.

Potrivit negocierilor, în Camera Deputaţilor, din comisiile unde USR are în prezent preşedinte, PSD va avea şefia comisiei juridice şi a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi preşedinţia comisiei de cultură, deţinută în prezent de Iulian Bulai. La Senat, PNL ar urma să primească şefia comisiei Economice, unde acum preşedinte este senatoarea USR Silvia Dinică.

Ce măsuri sociale va lua noul Executiv, în programul de guvernare

PNL, PSD şi UDMR au decis că de la 1 ianuarie va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10% şi va fi acordată cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. De asemenea, persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS. Alocaţiile pentru copiii între o zi şi doi ani vor fi de 600 de lei, iar pentru cei mai mari de doi ani alocaţia va creşte la 243 de lei. Salariul minim va creşte la 2.550 lei. 

O altă decizie luată de partide a fost ca deocamdată să nu se introducă nicio taxă nouă. PSD şi UDMR au venit cu propuneri privind o taxă de solidaritate a marilor companii sau taxa pe avere, însă nu s-a ajuns la un acord.

Cum ar putea arăta noul Executiv

Cele trei partide s-au pus de acord în acest weekend în privinţa a 99,9% din înţelegere, care urmează să fie prezentată, luni, în forurile de conducere ale PNL şi PSD, pentru validare.

S-a ajuns deja la un acord pe pachetul social, care va cuprinde majorări de pensii, salarii şi alocaţii, precum şi un procent de 7% investiţii, în bugetul pe anul viitor. Cele mai mari dezbateri au fost, însă, pe ministere, discuţiile fiind întrerupte, vineri, iar sâmbătă ajungându-se la voci ridicate.

Potrivit negocierilor, într-o formulă de guvern cu premier PNL, PSD va avea mai multe ministere, respectiv 10, în timp ce PNL va avea 8 ministere şi UDMR rămâne cu cele 3 ministere deţinute şi în prezent. În total, în această formulă, Guvernul va avea 21 de miniştri, înfiinţându-se două noi ministere, IMM şi Turism şi Ministerul Familie.

Nicolae Ciucă a anunţat sâmbătă seară, după mai mult de cinci ore de negocieri, că au fost finalizate programul de guvernare şi acordul politic, precizând că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul discuţiilor de sâmbătă că Uniunea va păstra ministerul Dezvoltării, pe cel al Mediului şi Ministerul Sportului.

În formula cu premier PNL, PSD va avea Ministerul Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului, cu rang de ministru, precum şi Transporturile. Cele trei portofolii vor fi supuse la rândul lor rotaţiei, în 2023, când PSD va prelua funcţia de premier şi le va ceda liberalilor.

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri – Sorin Grindeanu şi Kelemen Hunor, de la celelalte partide.

Ministerele deţinute de PSD

  • Finanţe – Adrian Cîciu / Leonardo Badea
  • Secretariatul General al Guvernului – Mihai Busuioc / Titus Corlăţean
  • Sănătate – Alexandru Rafila
  • Apărare – Vasile Dîncu
  • Agricultură – Adrian Chesnoiu
  • Muncă – Marius Budăi
  • Transporturi – Sorin Grindeanu
  • Economie – Radu Oprea
  • Cultură – Lucian Romaşcanu
  • Familie (minister nou)- Gabriela Firea

Ministerele deţinute de PNL

  • Externe – Bogdan Aurescu/ Rareş Bogdan
  • Interne – Lucian Bode
  • Educaţie – Sorin Cîmpeanu
  • Energie – Virgil Popescu
  • Justiţie – Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu
  • IMM şi Turism (minister nou) – Robert Sighiartău / Florin Roman
  • Digitalizare – Raluca Turcan
  • Fonduri europene – Cristian Buşoi / Marcel Boloş

Ministerele deţinute de UDMR

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Mediului – Tanczos Barna
  • Ministerul Sportului – Eduard Novak

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Important pentru persoanele interesate să intre în Corpul Experților Electorali, din calitatea de președinte sau locțiitor la secțiile de votare

Marius Parteni

Parlamentul a adoptat o lege care previne turismul electoral

Redacția

Liliana Romaniuc:”La Pașcani oamenii au decis să rămână la fel. Organizațiile PDL nu există” (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...