NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

OPC Iași: „OUG 34/2014 se aplică operatorilor de apă!” Vezi ce trebuie să faci dacă ești nemulțumit de practicile ApaVital!

Irina Bulgariu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, a declarat astăzi pentru Actualitatea TV că Ordonanța de Urgență nr. 34 emisă de Guvernul României în iunie 2014 se aplică și în cazul ApaVital.

 Potrivit acesteia, la articolul 3 al actului normativ este stabilit domeniul de aplicabilitate din care face parte și furnizarea de apă, gaze naturale sau electricitate.

„La articolul 3 se precizează că ea se aplică și contractelor de furnizare a apei, gazelor naturale, energie electrică sau energie termică inclusiv de furnizorii publici în măsura în care aceste utilități sunt furnizate pe bază contractuală”, a  explicat comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului.

  

Oficialul OPC s-a ferit să se pronunțe pe conflictul de la Pașcani, ea arătând că în cazul unor sesizări se vor face verificări și se va emite un punct de vedere oficial. În conformitate cu informațiile afișate pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, sesizările pot fi făcute atât de persoanele fizice cât și de asociații, numărul de telefon fiind 021.9551, iar adresa: Iaşi, Str. Toma Cozma nr. 11, cod 700554.

Advertisements

Menționăm că reprezentanții ApaVital și jurnaliștii de la Bit TV au susținut ieri că această ordonanță nu se aplică serviciilor de apă. Contactat telefonic, Răzvan Manolache, a explicat că din punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă actul normativ nu se aplică furnizorilor de servicii de apă, privind doar apa ca și produs comercializată în cantitate fixă.

Textul legii dă însă dreptate reprezentantului OPC acesta stipulând la articolul 3, alin. 1 normele de aplicare: „(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică oricărui contract încheiat între un profesionist şi un consumator, inclusiv contractelor de furnizare a unor servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau a unor servicii de acces şi conectare la reţele publice de comunicaţii electronice, precum şi de livrare a unor echipamente terminale care au legătură cu furnizarea serviciului. Ea se aplică şi contractelor de furnizare a apei, gazelor naturale, energiei electrice sau energiei termice, inclusiv de către furnizorii publici, în măsura în care aceste utilităţi sunt furnizate pe bază contractuală.”

Advertisements

NewsPascani.com și Actualitatea TV au adus la cunoștința publicului existența actului normativ și au insistat pe articolul 23 care se referă la vânzarea nesolicitată care îi scutește pe consumatori de la obligația plății apei furnizate fără contract: „Consumatorul este scutit de obligaţia de plată în caz de furnizare nesolicitată de produse, apă, gaze naturale, electricitate, energie termică sau conţinut digital sau în caz de prestare nesolicitată de servicii interzise prin art. 4 alin. (4) şi prin anexa nr. 1 – Practici comerciale agresive, punctul 6, din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările ulterioare. În asemenea cazuri, absenţa unui răspuns din partea consumatorului în urma unei astfel de furnizări sau prestări nesolicitate nu reprezintă un consimţământ.”

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Vineri se va întrerupe apa în cartierul Lunca

Redacția

Începerea lucrărilor la bazinul de înot depinde de un aviz de la ISU! Pintilie a explicat stadiul investițiilor pe infrastructura sportivă!

Răzvan Grecu

Săptămâna aceasta se va încheia licitația pentru reabilitarea drumului județean Heci – Iorcani

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site