Pierdută în spital în condiţii neclare, în negura anilor ’90, pe când avea doar două luni de viaţă, micuţă, bolnăvioară şi neajutorată, şi adoptată apoi de o familie înstărită din Italia, în aceeaşi ani în care adopţia era vag reglementată, o tânără ieşeancă, acum o fată blondă şi frumoasă, s-a reîntâlnit alaltăieri în Iaşi cu părinţii biologici dintr-un sat al judeţului, după aproape două decenii în care nimeni nu a ştiut nimic de ceilalţi.
Crina va împlini zilele acestea 20 de ani, iar părinţii ei adoptivi din Palermo s-au gândit să îi ofere fiicei lor iubite un cadou uluitor şi curajos: o vizită în România, la Iaşi, pentru a-şi cunoaşte trecutul neclar. „Ziarul de Iaşi“, care a asistat la eforturile de căutare a familiei de origine după câteva indicii extrem de vagi, a fost martor la aceste întâlniri care practic îţi rup inima. Relatarea reporterilor, emoţiile momentelor, declaraţiile celor implicaţi, reacţiile lor sunt de-a dreptul mişcătoare şi copleşitoare.
Povestea Crinei începe acum 20 ani în localitatea ieşeană Ruginoasa, pe când avea numai două luni. Atunci, din cauza unei probleme de sănătate, fata a trebuit să fie internată în spital, la oraş. Acasă au început să existe neînţelegeri între părinţi, iar mama a fost nevoită să părărească domiciliul. „El (soţul – n.r.) a hotărât să păstreze fata, iar pe mine să mă trimită de acasă. A oprit fata, şi de atunci n-am mai ştiut nimic. Când am aflat eu că era în spital, a fost prea târziu“, îşi aminteşte îndurerată Alina, mama biologică a fetei. Crina a fost internată împreună cu bunica ei la spitalul municipal din Paşcani, iar tot atunci tatăl fetei, Costică Balcan, a plecat la muncă în oraşul Alexandria, judeţul Teleorman. Vieţile lor aveau să se despartă definitiv.
N-au mai găsit-o pe Crina la spital
„După internare, tatăl Crinei a plecat la muncă în altă localitate, şi s-a întors după şase luni. Între timp, fata a fost transferată la spitalul din Iaşi, iar tatăl, când s-a întors, nu a mai găsit-o. Cred că trecuseră aproape nouă luni de când fata era în spital. O fi crezut că e abandonată…“, povesteşte o nepoată a familiei. Din cauza problemelor financiare, bunica nu a putut să vină cu Crina la Iaşi, iar fata a rămas în grija medicilor. Pentru că nimeni nu s-a mai interesat de soarta copilului în tot acest timp, ea a fost preluată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, care apoi a dat-o spre îngrijire Centrului de Plasament din Bucium.
Erau ani în care abandonul şi adopţia erau mai lejer reglementate faţă de astăzi în România. La Centrul Bucium a fost găsită de italianul Salvadore şi de soţia lui, un cuplu din Palermo ce dorea să aibă copilul lor dar nu reuşea. S-au îndrăgostit pe loc de blonduţa Crina, iar după ceva timp aceasta avea să se mute definitiv cu ei în Italia. Micuţa făcuse deja aproape doi ani, cât timp au durat formalităţile de adopţie. „Când am văzut-o pe Crina, am simţit ca e fata noastră… De parcă soţia mea i-ar fi dat viaţă“, ne spune zâmbind Salvadore, tatăl adoptiv, în timp ce prinde în palma lui mâna firavă a fetei.
În ţară, părinţii Crinei, Alina şi Costică, au continuat separat căutările, fiecare pe unde a putut. Tatăl a întrebat autorităţile din Ruginoasa, dar nu a primit niciun răspuns unde ar putea fi copilul lui. Poliţia i-a transmis apoi că e posibil să fie decedată, dar la Iaşi părinţii au aflat ce s-a întâmplat cu adevărat cu fata lor. „Când am căutat-o aici, mi-au spus la Tribunal că e plecată în Italia, la Palermo. Iar condiţii să o caut nu am mai avut. Ne-am rugat la Dumnezeu să fie bine. M-am gândit la ea în toţi anii care au trecut, dar nu au fost posibilităţi ca să umblăm, să o găsim… Este greu…“, ne povesteşte cu lacrimi în ochi mama biologică a Crinei.
Însă, chiar dacă anii au trecut, părinţii din Ruginoasa nu au fost uitaţi. În Italia, Salvadore şi soţia i-au explicat fetei de unde vine şi că trecutul ei o leagă de România. „Eram mică când am aflat. Cred că aveam cinci sau şase ani. Am reacţionat ca o copilă, eram curioasă. Mi-am dorit să îmi cunosc părinţii din România“, mărturiseşte încântată Crina. Iar visul ei urma să devină realitate.
O primă vizită la Ruginoasa
În luna martie a acestui an, comisarul şef Romică Ichim, directorul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, a fost contactat de o cunoştinţă din Italia, care i-a explicat dorinţa lui Salvadore de a găsi familia biologică a Crinei. Iar căutările au pornit doar de la un nume. „După solicitarea pe care am avut-o de la partenerii noştri din Italia, am început primele demersuri. Primisem doar un nume, Balcan Costică, apoi localitatea, Ruginoasa. La scurt timp am avut o activitate cu primăria de acolo, şi am putut întreba dacă există prin localitate numele primit. Atunci mi-au dat câteva indicaţii, doar că persoana găsită nu era şi cea căutată. A durat până la urmă cam o lună de zile până să îl găsim pe tatăl biologic al fetei“, ne explică comisarul şef Romică Ichim.
cititi articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}