RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

O femeie din Sirețel a lucrat ani de zile în Italia ca horticultor. Acum își va deschide o afacere în domeniu, de zeci de mii de euro

Fondurile europene reprezintă una dintre principalele atracții pentru ieșenii care lucrează în străinătate și vor să se întoarcă în țară. Chiar dacă obținerea lor necesită timp, dar și o mică sumă necesară pentru startul în afaceri în mediul rural, ieșenii se ambiționează să obțină banii.

Unul dintre ieșenii care au depus proiect anul trecut în cadrul măsurilor ce presupun investiții în domeniul nonagricol este Florentina Fântânaru. Femeia va primi banii necesari investiției anul acesta.

  

70.000 de euro, bani de la UE

Ieșeanca a muncit câțiva ani ca horticultor în Italia și după ce a acumulat experiență, a revenit în comuna Sirețel. Aceasta a ajuns la concluzia că în comuna natală ar fi nevoie de flori multicolore crescute ca la carte. S-a informat despre fondurile europene și cum pot fi obținute și a depus proiect anul trecut. A fost anunțată că va primi 70.000 de euro. „E o bucurie imensă pentru mine, pentru că am muncit mult la proiect. Pe sere cu flori e mai complicat să iei banii europeni”, spune femeia. Aceasta susține că e greu și să produci florile în sere. „Dacă este greu să produci legume în seră, cum pun legumicultorii, cu atât mai greu este să crești flori în seră. Aceste plante sunt mai migăloase, sensibile la frig. Cine se încumetă să înceapă o astfel de afacere cu flori perene are nevoie de timp și răbdare. Nu doar de simplă hărnicie”, spune ieșeanca.

Flori pentru toți clienții pretențioși

Sera va fi ridicată până la sfârșitul acestui an, iar ieșeanca preconizează că din primăvară va începe să producă flori. Aceasta spune că trebuie să se ridice la standardele clienților, așa cum a făcut în Italia. „Indiferent de preferințele clienților, un lucru e sigur: clientul unei sere cu flori vrea să cumpere o plantă rezistentă, durabilă, frumoasă, cât mai ușor de îngrijit, și bineînțeles, ieftină, dacă se poate. Iar toate aceste exigențe sunt destul de greu de satisfăcut”, mai spune horticultorul. Aceasta susține că le oferă și consiliere celor interesați de produsele sale. „Voi încerca să produc flori românești, ca să le spun așa. Voi oferi și orice informație îmi solicită clientul. Cea mai mare parte din producție va fi vândută angro”, spune femeia.

Domeniul nonagricol, în plină dezvoltare

Anul trecut au fost depuse de către ieșeni 13 cereri de finanțare pentru diverse investiții în acest domeniu. Dintre acestea au fost selectate deja 6 dintre ele, iar până la sfârșitul acestui an ar putea fi finanțate și restul dosarelor depuse de fermieri. Aceștia vor primi sume cuprinse între 50.000 și 70.000 de euro, iar suma maximă pe care o pot primi este de 200.000 de euro, pentru fiecare proiect. Banii europeni îi vor investi în service-uri auto, saloane de înfrumusețare și în cabinete medicale, în mediul rural. În cadrul PNDR 2014-2020 au fost deja investite aproximativ două milioane de euro în cabinete medicale, saloane de înfrumusețare sau pensiuni.

 sursa www.bzi.ro

Related posts

Pensiile vor fi majorate cu 5 % din ianuarie

Redacția

Grupul Grampet, deținut de Gruia Stoica, devine acționar majoritar al fabricii de medicamente Polisano

Redacția

DNA Iași a clasat o plângere penală care arăta că afacerea agricolă de la Stolniceni Prăjescu a magnatului Ropharma, Mihai Miron a primit subvenții europene în baza unor acte false

Redacția
Încarcă...