RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

O femeie din cinci are uterul retroversat

Marina Preda, 28 ani, Iași: Pentru că eu și soțul meu ne dorim un copil, am făcut un control ginecologic, pentru a fi sigură că totul este în regulă. Ei, bine, nu a fost, pentru că medicul care m-a văzut mi-a spus că am uter retroversat. Doamna doctor mi-a spus că pot avea copii, dar eu sunt extrem de panicată și aș vrea să știu dacă pot face un tratament care să mă ajute.

Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Maternitatea „Cuza-Vodă”, Iași: „Uterul retroversat nu este o boală, ci o variantă anatomică în care este poziționat uterul femeii. O astfel de condiție nu este o raritate, datele medicale de la nivel mondial arată că una din cinci femei are uter retroversat.

Uterul este un organ pelvin, care are un rol esențial în menstruație, fertilitate, sarcină, sexualitate, bunăstare psihologică. Este așezat în spațiul dintre rect și vezica urinară. Rolul uterului în sarcină este major, deoarece aici se fixează embrionul după concepție; în timpul sarcinii, dimensiunea lui crește mult, această flexibilitate permițând fătului să se dezvolte înconjurat de lichid amniotic și hrănit prin placentă.

Uterul este alcătuit din două părți: corpul uterin – partea principală, care include și cavitatea uterină; colul uterin sau cervixul – partea inferioară, îngustă a uterului.

  

Anatomic pe secțiune sagitală se poate aprecia axul colului uterin și axul corpului uterin. Când unghiul dintre aceste axe este foarte mic, deci corpul uterin este plasat anterior spre vezica urinară, vorbim de anteflexie uterină. Dacă unghiul dintre axul colului uterin și axul corpului uterin este mare prin orientarea corpului uterin extrem posterior vorbim de retroflexie uterină.

Aceleași aprecieri se pot face analizând unghiul dintre axul excavației pelvine și axul corpului uterin. Atunci putem vorbi de uter anteversat sau respectiv retroversat, corpul uterin poziționat posterior spre coloana vertebrală.

În realitate, frecvent se asociază hiperanteversia și hiperanteflexia uterină dar și retroversia și retroflexia uterină.

Uterul în poziție normală este anteversat și anteflectat, este așezat în continuarea vaginului, deasupra vezicii urinare, înclinat anterior. Pentru a nu coborî în vagin, uterul este susținut de ligamente, care îl fac să fie și extrem de flexibil. În cazul unei sarcini, embrionul se implantează în mucoasa care căptușește pereții uterului (endometru). În partea superioară a uterului, la nivelul fundului uterin sunt așezate la stânga și la dreapta cele două trompe uterine. Prin aceste orificii ale trompelor embrionul rezultat în urma fertilizării ovulului produs de ovar de către un spermatozoid, pătrunde în cavitatea uterină.

Chiar dacă la toate femeile uterul este așezat în zona pelvisului, între vezica urinară și rect, poziția sa poate să difere. Poziția normală anatomică a uterului presupune așezarea sa în anteflexie și anteversie.  În realitate se constată mai multe variante de poziționări uterine anormale care sunt determinate de mulți factori. Cel mai frecvent apar după nașteri laborioase, naștere de copii macrosomi, reluarea rapidă a eforturilor fizice intense după naștere, dar și la menopauză prin deficitele hormonale care apar și care relaxează mijloacele de suspensie și fixare ale uterului.

În cele mai multe situații, pacienta care are uterul poziționat atipic nu prezintă niciun fel de semne și simptome ale acestei condiții, care nici nu se manifestă prin probleme de sănătate. Poziția atipică a uterului poate fi descoperită în cursul examenului ginecologic mai ușor la femeile normoponderale în cadrul examenelor ecografice de rutină, dar și în caz de rezonață magnetică nucleară sau computer tomografie recomandate pentru diverse patologii abdomino-pelvine.

Una dintre cele mai frecvente poziționări atipice ale uterului este cea de retroversie uterină. În acest caz, uterul este poziționat tot în zona pelvisului, între rect și vezica urinară, doar că este așezat și înclinat spre coloana vertebrală și nu spre abdomen.

Uterul retroversat se poate întâlni în mod natural la multe femei, aceasta fiind poziția lui încă de la naștere. În alte cazuri, uterul retroversat poate să apară ca un efect al unor afecțiuni sau intervenții chirurgicale (exemplu operația cezariană) şi poate fi o consecință a endometriozei pelvine; infecțiilor la nivelul uterului sau trompelor uterine; sarcinilor care au dus la pierderea elasticității ligamentelor; fibromului uterin.

Cele mai multe dintre femeile care au uter retroversat nu prezintă niciun fel de disconfort din această cauză. Dar, în cazurile în care apar simptome ale acestei poziționări atipice, acestea pot fi: dureri mai intense pe perioada ciclului menstrual (dismenoree); dureri în timpul actului sexual (dispareunie); dureri la urinare, urinare frecventă (polachiurie); dificultăți în a obține o sarcină.

În cele mai multe cazuri, femeile cu uter retroversat obțin cu mai mare dificultate o sarcină, dar fertilitatea pacientei nu este afectată în mod irevocabil.

În timpul sarcinii, femeile care au uter retroversat pot să simtă dureri lombare sau sacrale mai intense.

Medicul ginecolog poate să stabilească dacă pacienta are uter retroversat sau nu prin simpla examinare ginecologică pelvină. Diagnosticul fiind frecvent confirmat de ecografia abdominală și de ecografia endovaginală care este mult mai exactă.

Așa cum am mențiomat deja, uterul retroversat nu este o boală și, de aceea, femeile care prezintă această poziționare atipică a acestui organ nu au nevoie, automat, de tratament. Tratamentul este indicat doar de medicul specialist, în cazurile specifice.

În cazurile în care uterul retroversat a apărut ca efect al unei afecțiuni (endometrioză, infecții pelvine, fibrom), se va recomanda tratament medical sau chirugical al acestora.

În cazurile extreme, în care uterul retroversat provoacă dureri intense la nivel pelvin sau în timpul actului sexual, există tehnici chirurgicale de repoziționare a uterului care va ameliora simptomatologia.

O femeie cu uter retroversat poate să obțină o sarcină fără mari dificultăți. Important este să se facă investigații recomandate de medicul specialist în infertilitate pentru a se găsi și alte posibile cauze de infertilitate de cuplu. Nu trebuie uitate invesigațiile necesare care trebuie făcute de partener.

În timpul sarcinii, în cazuri rare, din cauza acestei poziții anatomice particulare, apare un risc mai mare de avort spontan, dar frecvent sunt asociați și alți factori de mediu extern, materni sau fetali.

În concluzie, puteți duce la capăt o sarcină, chiar și în condițiile unui uter retroversat, cu recomandarea de a ține permanent legătura cu medicul dumneavoastră ginecolog”.

Ziarul de Iași

Related posts

Primul transplant renal pediatric de anul acesta. O mamă i-a donat fiicei sale de 8 ani un rinichi

Redacția

Medicii de familie pot testa persoanele suspecte de infectare

Redacția

Vitamina B5: Rolul și Beneficiile Vitaminei B5, Simptome Deficit

Redacția
Încarcă...