Este în creştere şi numărul persoanelor vaccinate anti-gripal, iar în cursul acestei săptămâni ar urma să se atingă pragul de 1 milion – nivel care atinge deja totalul celor vaccinaţi în cursul anului precedent.
Specialiştii atrag atenţia că există metode de protecţie pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul gripal – prevenţia generală, prin alimentaţie şi hidratare, dar şi prin aplicarea măsurilor cunoscute: ca evitarea aglomeraţiei, aerisirea spaţiilor în colectivitate, purtarea măştii de protecţie şi tratament în caz de simptome respiratorii.
Principala recomandare a medicilor rămâne însă vaccinarea antigripală, a subliniat la Radio România Actualităţi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctorul Gindrovel Dumitra.
Gindrovel Dumitra: “Ne aflăm încă în luna noiembrie, în care putem să ne vaccinăm mergând la medicul de familie sau la medicul din oricare altă specialitate. În cazul în care există alte boli, unde se poate elibera reţeta cu vaccin gripal, cu reţeta se merge la farmacie. În măsura în care farmaciile se află în programul de vaccinare în farmacii atunci se poate administra acolo sau ne putem întoarce la medicul de familie unde se administrează vaccinul gripal şi în acest fel avem o protecţie specifică. Trebuie spus că după ce administrăm vaccinul urmează o perioadă de aproximativ două săptămâni în care persoana respectivă nu are încă protecţie, iar după aproximativ două săptămâni protecţia este deplină. Sezonul gripal începe de obicei undeva la sfârşitul lunii decembrie şi are o intensitate maximă în lunile ianuarie, februarie, poate chiar martie şi uneori avem cazuri chiar şi mai târziu. Iată cât de important este ca să ne vaccinăm în această perioadă, pentru că la momentul în care vom avea din ce în ce mai multe cazuri în jurul nostru, noi să avem protecţie.”