RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Local

Noii preoți care vor sluji în două biserici din Pașcani

Vești bune pentru enoriașii creștini ortodocși din Pașcani! Începând cu 1 octombrie, în două biserici din municipiu vor sluji preoți noi. Posturile au fost scoase la concurs, organziat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În urma susținerii celor cinci probe- scrisă, de slujire, prezentare memoriu de activitate, predică și cateheză, doi preoți din Protopopiatul Pașcani au obținut printre cele mai mari medii.

Astfel, pe postul vacant de preot coslujitor de la parohia ”Înălțarea Domnului” va veni preotul paroh Marius Ionuț Tabarcea, din Parohia Poienița, iar la ”Sfânta Vineri”, preotul paroh Dumitru Rusu Parohia Giurgești.

Aceste concursuri sunt mai rare la nivelul Mitropoliei, în condiţiile în care cel mai des sunt disponibile transferuri pentru preoţi deja intraţi în sistem spre parohiile rămase vacante.

  

Pentru a deveni preot în municipii şi oraşe este nevoie de o vechime de cinci ani în preoţie, fără impedimente canonice sau sancţiuni disicplinare în ultimii cinci ani. De asemenea, sunt obligatorii cursurile de definitivat, iar media rezultată din media la studii, media ultimului grad profesional absolvit şi media administrativă pe ultimii cinci ani, să fie cuprinsă între 8,51-10,00.

Preotul Marius Ionuț Tabarcea a obținut media 9,57, iar preotul Dumitru Rusu media 9,22, în urma susținerii celor cinci probe. Proba de slujire a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Iași.

”Preotul nu este un înger întrupat. Este și el om ca toți oamenii, și pe preot nu-l pot iubi toți credincioșii, eu asta le spun după experiența mea de aproape 30  de ani de protopop și de 36 de ani de preot slujitor la parohie. Îi încurajez, că niciodata nu o sa te iubească toți credincioșii, poți să ai și credincioși care nu te înțeleg, poți să ai și credincioși care sunt răuvoitori, poți să ai și oameni care nu au de a face cu Biserica, care vor jigni Biserica, care vor jigni slujitorii bisericii, dar noi trebuie să mergem mai departe pentru că preoția este un jug greu, pentru că pe acest jug al preoției nu atârnă nimic din lumea aceasta ci doar sufletele nemuritoare ale credincioșilor, ale oamenilor care trebuie să-i conduci la Dumnezeu și către Patria Cerească”, ne-a precizat preotul Pavel Postolachi, protoiereu Protopopiatul Pașcani.

Cei doi preoți coslujitori vor veni la Biserica ”Înălțarea Domnului”, în locul preotului Mihai Tănase care s-a pensionat, iar la Biserica ”Sfânta Vineri”, în locul părintelui Marius Cozma, care s-a stins din viață la începutul acestui an.

sursa foto facebook

Related posts

ANM: Vremea se răcește în toată ţara, cu temperaturi care vor ajunge chiar şi sub 0 grade. Prognoza meteo pe regiuni

Redacția

Centrul Rezidențial ‘’Sfântul Nicolae’’ din Pașcani va fi înlocuit cu case de tip familial

Redacția

Trotuare refăcute pe zona centrală, unde au fost realizate investițiile pe apă

Marius Parteni
Încarcă...