NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Modificări semnificative în procedurile de achiziții publice. Durata procedurii e micșorată până la 6 luni / Modificări și în privința căilor de atac și a contestațiilor

Guvernul a aprobat, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), un proiect de ordonanţă care introduce măsuri pentru simplificarea şi fluidizarea procesului de achiziţie publică, inclusiv prin reducerea anumitor termene procedurale reglementate de Legea nr. 98/2016, Legea nr. 99/2016 şi Legea nr.100/2016.

Scopul modificărilor legislative vizează o atribuire mai rapidă a contractelor de achiziţii şi, implicit, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. În acelaşi timp, modificările operate sunt esenţiale şi din perspectiva alocării de care va beneficia România prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), transmite ANAP.

„Astfel, a fost eliminată din sarcina operatorului economic declarat câştigător obligaţia de a prezenta certificate fiscale pentru toate sediile secundare/ punctele de lucru, aceasta fiind înlocuită cu o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu şi-a încălcat obligaţiile privind plata impozitelor sau cele privind contribuţiile la asigurările sociale, fără alte documente suplimentare. În practică, obţinerea certificatelor fiscale s-a dovedit a fi o povară administrativă excesivă, mai ales în cazul operatorilor economici cu sute sau chiar mii de sedii secundare”, se arată în informarea ANAP.

Advertisements

Alte modificări legislative importante vizează reducerea duratei întregului proces de achiziţie publică, de la peste 2 ani (durata medie actuală) până la 6 luni,

Advertisements
  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Prinţul Charles va fi primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis

Redacția

Vizierele protejează mai bine decât măștile, spun specialiştii

Redacția

Zelenski: Forțele ruse au „distrus” orașul Bahmut din estul Ucrainei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site