NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Mii de români vor putea să iasă la pensie mai repede! Care sunt condițiile

Mii de români ar putea să iasă la pensie mai repede, la cerere și fără penalități, potrivit unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat, miercuri. 

 

Este vorba despre personalul medico-sanitar, care ar putea să se pensioneze la cerere, fără penalități, conform încadrării în locurile de muncă în condiții speciale, identificate și mai apoi nominalizate de către Ministerul Sănătății prin Hotărâre de Guvern. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, personalul medico-sanitar care va ieși la pensie în aceste condiţii nu va putea fi încadrat în unităţile sanitare publice, ci numai în unităţile sanitare private, potrivit Hotnews.

Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

În expunerea de motive se arată că „pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii, personalul medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică şi psihică raportat la diversele locuri de muncă, respectiv specialităţi medicale şi chirurgicale. La acestea se adaugă desfăşurarea activităţii suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate, pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice”.

De asemenea, în proiectul de act normativ se subliniază faptul că o serie de abilităţi absolut necesare în desfăşurarea actului medical se erodează odată cu înaintarea în vârstă – în prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfăşoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate şi 47 de ani vechime în muncă (contributivitate).

sursa www.a1.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Anunţaţi vânzarea maşinii, ca să nu vă treziţi cu amenzi

Oana Cordoneanu

Tot mai mulţi copii din zona Moldovei şi, implicit, a Iaşului se plâng de abuzuri

Redacția

Cea mai scăzută temperatură din această iarnă: -19 grade Celsius

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site