NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Medicii de familie nu mai au vaccinuri

Unele vaccinuri, cum ar fi cel antitetanic, nu mai este livrat de DSP chiar şi de 4 luni. Rezultatul: aglomeraţie tot mai mare la spital.

 

  

Medicii de familie se confruntă cu noi lipsuri în ceea ce priveşte vaccinurile. În multe cabinete abia mai există stocuri de vaccin antitetanic, iar în unele, acesta a dispărut de tot. Nici vaccinul Infanrix, care ajută la imunizarea activă faţă de difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi infecţii, nu mai poate fi administrat de toţi medicii de familie pentru că nu-l mai au. În unele cabinete medicale, aceste vaccinuri lipsesc de aproximativ patru luni şi nu s-au oferit altele, deşi s-au făcut adrese către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. „Vaccin antitetanic pentru adulţi şi copii nu mai am deloc, de patru luni. Am cerut la DSP, dar au spus că nu mai au nici ei. Din această cauză, am trimis la spital toate cazurile care necesitau vaccinare, pentru ca acolo să primească tratamentul de profilaxie“, a declarat dr. Adriana Elencu, medic de familie în Iaşi. La cabinetul acesteia au ajuns în ultimele luni peste zece copii muşcaţi de câini sau pisici, iar unul avea o muşcătură de cal. Alţii s-au zgâriat în diferite obiecte ruginite. În cazul unor pacienţi, plăgile nu necesitau îngrijiri medicale într-o unitate sanitară şi era necesar doar vaccinul. Direcţia de Sănătate Publică obişnuia să le ofere medicilor de familie acest vaccin, dar în ultima perioadă nu s-au mai distribuit dozele necesare, deoarece Ministerul Sănătăţii nu le-a mai livrat. Reprezentanţii DSP Iaşi au afirmat că în spitale, în cabinetele medicale şi în cabinetele şcolare vor fi din nou vaccinurile necesare abia de luna viitoare. „Ştim că unele lipsesc de ceva timp şi nu prea mai sunt doze. Nu depinde însă de noi, ci de Ministerul Sănătăţii. Ni s-a spus că în luna octombrie vor veni vaccinurile, având în vedere că a început recent şi şcoala şi sunt necesare doze şi în cabinetele şcolare“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. În judeţul Iaşi, anual au existat probleme cu diferite vaccinuri şi multe spitale şi cabinete medicale nu au mai putut imuniza copiii luni de zile. Anul trecut, în maternităţi şi în cabinete nu s-a mai găsit două luni vaccinul BCG, cel împotriva tuberculozei, iar la scurt timp dispăruse şi vaccinul Pentaxim.

sursa ziarul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Datini şi obiceiuri de iarnă la Valea Seacă!

Ema Roman

Pășcănenii sunt de acord cu un referendum pe tema apei. Unii politicieni au promis că se implică, primarul susține că nu se impune! Spune-ți și tu părerea!

Răzvan Grecu

Un cadru didactic strânge semnături ca posturile locale să fie reintroduse în grila de programe RCS-RDS

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site