RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Medicii de familie nu au mai făcut imunizări din luna mai. 6.000 de sugari nu au primit vaccinul hexavalent

„Vaccinul hexavalent a ajuns în ţară, acum se fac procedurile de preluare, iar în perioada următoare se va distribui mai departe“, arată purtătorul de cuvânt al ministerului pentru „Ziarul de Iaşi“. Vaccinul îi protejează pe cei mici de tuse convulsivă, hepatită B, poliomielită, difterie, tetanos şi infecţia hemofilică de tip B.

 

După mai multe luni de aşteptare şi alte sincope anterioare, săptămâna viitoare, bebeluşii cu vârsta de până la un an vor putea fi în sfârşit imunizaţi cu vaccin hexavalent. Conform unei centralizări realizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi pe baza datelor furnizate de medicii de familie, 6.000 de bebeluşi din Iaşi au rămas nevaccinaţi din cauza lipsei acestuia. Ultimele doze au ajuns în cabinetele medicilor de familie în luna mai, de atunci, sertarele medicilor de familie fiind goale. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anunţat ieri că dozele de vaccin au ajuns în ţară, iar săptămâna viitoare vor fi trimise către DSP-uri, urmând ca mai apoi să ajungă în cabinetele medicilor de familie.

  

Este vorba despre 115.000 de doze, primul lot, urmând ca restul de 140.000 de doze să sosească până pe 31 octombrie. „Vaccinul hexavalent a ajuns în ţară, acum se fac procedurile de preluare, iar în perioada următoare se va distribui mai departe“, a precizat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al MS pentru „Ziarul de Iaşi“. Reprezentanţii DSP Iaşi susţin însă că până acum nu au primit nicio hârtie oficială de la minister, ci doar au auzit zvonuri în acest sens. „Încă nu am primit nimic oficial, probabil urmează, nu ştim data când se vor primi sau care va fi numărul de doze. Probabil va fi un număr mai mare decât numărul de copii care trebuie să recupereze vaccinurile, pentru că trebuie luat în considerare şi numărul de copii care se va naşte în perioada următoare“, a explicat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Risc de epidemii

Advertisements

Medicii de familie susţin că deşi copiii vor putea fi recuperaţi după anumite scheme, acest lucru nu se va putea realiza curând. În primul rând pentru că există mulţi copii restanţieri care nu pot fi imunizaţi în aceeaşi zi, dar şi din cauză că momentan e perioada afecţiunilor respiratorii şi a virozelor, iar copiii trebuie să fie sănătoşi atunci când li se administrează doza. Vaccinul se administrează copiilor de 2, 4 şi 11 luni. „Copiii vor fi recuperaţi, însă va fi dificil pentru că s-au acumulat foarte mulţi copii restanţieri. Nu îi putem face pe toţi odată, un medic de familie are o singură asistentă, şi pe listă nu sunt doar copii, ci şi adulţi cu diferite afecţiuni. În cazul meu, cel puţin am copii restanţieri, la a treia doză, la a doua, sau cu niciuna. Ca să se înţeleagă cât de gravă este situaţia, în medie, la cabinet ajung 8-10 nou-născuţi pe lună, iar vaccinul nu a mai venit de patru luni“, a explicat dr. Liliana Barbacariu, medic de familie.

Astfel, medicul susţine că există mulţi bebeluşi care nu au primit nici măcar o doză de vaccin.„Văzând că există o lipsă acută de vaccinuri, am încercat să îi imunizez pe cei de două luni măcar, să aibă măcar o doză, însă sunt destui care nu au fost imunizaţi deloc. În condiţiile în care acoperirea vaccinală este una deficitară, sub pragul de protecţie, poate oricând să izbucnească o epidemie. Vaccinurile sunt făcute cu un scop, de a proteja toată populaţia pediatrică, dacă nu le faci la timp, există în mod clar un risc“, a completat dr. Liliana Barbacariu. Vaccinul hexavalent este inclus în Programul Naţional de Imunizare al Minsiterului Sănătăţii şi îi protejează pe cei mici de tuse convulsivă, hepatită B, poliomielită, difterie, tetanos şi infecţia hemofilică de tip B.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Legătura dintre dezordinea din casă și stres – sfaturi și soluții

Redacția

Angajații din sănătate nu mai au motive de supărare. Toate spitalele au acordat sumele compensatorii și sporurile peste nivelul minim

Redacția

Din 28 septembrie, România începe administrarea dozei 3 de vaccin anti-COVID. Cine se poate vaccina cu doza 3 și cum te poți programa

Redacția
Încarcă...