NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Măsuri fiscale care intră în vigoare de astăzi

De astăzi, se scumpesc produsele din tutun, se reduc plafoanele pentru anumite scutiri de taxe şi creşte impozitul pentru câştigurile din jocurile de noroc. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile fiscale adoptate recent de Guvern.

Alte modificări ale Codului Fiscal se vor aplica de la începutul anului viitor.


Reporter: Fie că fumați țigări clasice, fie electronice, de astăzi veți plăti mai mult, ca urmare a majorării cu 31 de lei a accizei la tutun. Autoritățile afirmă că această decizie a fost luată pentru a fi evitată declanșarea acțiunii de infringement împotriva țării noastre, pentru alinierea la legislația europeană în domeniu.

Trebuie spus că și prețul la băuturile alcoolice se majorează.

Advertisements
  

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, spunea că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal, iar în ceea ce privește jocurile de noroc, va fi perceput, în funcție de câștig, un impozit mai mare între 3% și 40%.


Adrian Câciu: O ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, dar și la alcool, având în vedere faptul că aceste accize, pe de-o parte, la tutun nu au fost actualizate în acest an, necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize pentru alcool, faptul că nu au fost ajutate încă din 2015.


Reporter: Salariile din construcții, agricultură și industrie alimentară sunt şi ele vizate de alte modificări. Ministrul Adrian Câciu preciza că plafonul anumitor scutiri va scădea de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună. El a explicat și care a fost raționamentul acestei decizii.
 

Adrian Câciu: Să păstrezi un  plafon de 30.000 cu facilităţi fiscale, în condiţiile în care salariul mediu în România este de 6.300 de lei, este incorect. Atunci am scăzut acest plafon la 10.000 de lei. Mai mult decât atât, în discuțiile cu constructorii – și fac apel, facilitatea de 3.000 de lei este din 2018. 80% din salariații din construcții sunt la această facilitate. Cred că ar fi bine şi din partea constructorilor, ca să nu piardă forța de muncă, să facă un efort să ridice un pic salariile muncitorilor.

Advertisements


Realizator: Tot de astăzi, pentru un contract de muncă part-time, angajatorul va trebui să achite taxe la nivelul salariului minim, ceea ce stârneşte îngrijorări că multe firme mici s-ar putea închide sau că ar putea creşte munca la negru.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Varianta finală Start-up Nation România, dezbătută la Camera de Comerţ Iași

Redacția

Producții record de grâu, rapiță si orz pentru fermierii români

Redacția

Dumitru Pantazi, în topul moșierilor din județ

Oana Cordoneanu
Încarcă...