RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mărturii cutremurătoare ale medicilor care s-au oferit voluntari să ajute spitalul din Suceava

În timp ce în toată ţara sunt medici care ameninţă cu demisia, avem, trebuie să o spunem, şi mii de luptători în linia întâi. La Iaşi, doctori, rezidenți și asistenți medicali și-au făcut bagajele, şi-au îmbrăţişat copiii şi au plecat, fără să stea pe gînduri, la Suceava, acolo unde era mare nevoie de ajutorul lor. Iată povestea câtorva dintre eroii noştri în alb.

Alina Cigoli, medic rezident UPU-SMURD Iaşi: În momentul în care am primit mesajul şi am văzut cuvântul Suceava… Vă daţi seama, înainte de a fi medici suntem oameni şi primul sentiment a fost cel de panică. Mi-am făcut bagajul cu ochii în lacrimi alături de fetiţa mea, care e obişnuită când mergem la Suceava să fie făcut şi bagajul ei. De data aceasta a fost doar bagajul meu…

Alina este medic rezident de cinci ani la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon și SMURD Iași. Iar din 23 martie a plecat voluntar în mijlocul focarului de coronavirus de la Suceava. 

Astăzi, îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Împlineşte 30 de ani şi pentru prima dată petrece departe de familie.

  

Alina Cigoli, medic rezident UPU-SMURD Iaşi: Este prima aniversare singură. Chiar singură. Dar dimineaţă au fost colegii de la SMURD Iaşi, care şi-au încheiat activitatea. A fost un schimb de gardă mai neoficial. Mi-au cântat “La mulţi ani” şi ei mi-au umplut o parte din această zi. Îmi imaginam la 30 de ani o altfel de aniversare. Dar, ne bucurăm totuşi că suntem în viaţă.

Alina este doar unul dintre cei cinci medici care au plecat de la Iași pentru ca Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Suceava să se poată deschide. Alături de ei au mers alţi patru asistenţi medicali, dar şi coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.

Diana Cimpoeşu, medic coordonator UPU SMURD Iași: Evident îmi este frică, dar sunt convinsă că dacă ne protejăm şi pacienţii nu mint putem face lucruri medicale bune în urgenţă.

După ture de 24 de ore, unii dintre cei detaşaţi la Suceava au ales să facă naveta la Iaşi. La doar 25 de ani, Bianca are deja mai bine de trei ani de experienţă la Primiri Urgenţe la Iași. Cu speranţă, tocmai a revenit din spitalul oraşului aflat sub carantină.

Bianca Dubei, asistent medical UPU Spitalul Sf. Spiridon Iași: Nu fugim! Stăm pe baricade în prima linie. Cum ar fi ca soldaţii noştri să fugă când începe războiul?

Nu a ezitat nicio clipă când a auzit că e nevoie de ajutorul ei, însă experiența i-a rămas profund întipărită în minte.

Bianca Dubei, asistent medical UPU Spitalul Sf. Spiridon Iasi: Este sinistru… Ca într-un film de groază. Noi eram singurii din UPU. Nu aveam contact cu nimeni, nimeni nu intra la noi din cei din spital.

Alexandru Scripcariu, asistent medical generalist UPU Iași: Am decis să mergem pentru a salva vieţile oamenilor, pentru a acorda primul ajutor celor care sunt în pericol.

Cadrele medicale care s-au întors deja de la Suceava nu au avut timp de odihnă. Au intrat deja în ture la Unitatea de Primiri Urgenţe din Iaşi. 

OBSERVATOR

Related posts

Testarea elevilor în şcoli începe astăzi. Cum se utilizează un test de salivă

Redacția

Bilanțul ajunge la 20.749. Câte persoane sunt la Terapie Intensivă

Redacția

Probleme de sănătate provocate de un nuc, unei pășcănence

Redacția
Încarcă...