RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Managerii spitalelor, intervievaţi la concurs de pacienţi. Sunt scutiți de proba scrisă

Concursul pentru managerii de spitale va deveni public şi va consta în susţinerea proiectului de management în faţa unei comisii, urmând ca la acest proces să poată participa şi un reprezentant al pacienţilor. 

 

Cel puţin aşa prevede noul ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager în spitalele publice, care a fost lansat zilele trecute de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Schimbările nasc păreri împărţite în rândul managerilor de spital, în timp ce reprezentanţii pacienţilor consideră că este un prim pas pentru vindecarea „unui sistem rezistent la microbii care ţin pe loc dezvoltarea unui spital”.

  

Una dintre cele mai importante schimbări este faptul că proiectul de management va fi susţinut public, pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc şi adaptată la problemele spitalului pe care ar urma să îl conducă. „Faptul că prezentarea va fi publică nu este un lucru deloc rău, pentru că până la urmă această funcţie este un serviciu al comunităţii, este problema întregii comunităţii. Încă de acum zece ani de când s-a decis crearea acestei profesii de manager de spital a fost un lucru bun, deoaree te responsabilizează, îţi dă direcţii clare. Oricât de bun ai fi şi oricât te-ai pricepe ca medic, nu ai timp să mai desfăşori şi alte activităţi. Ele trebuie să fie activităţi separate, nu ai cum să faci munca de manager de spital în două-trei ore”, a declarat Cristina Dobre, managerul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi.

De asemenea, în momentul de faţă, concursul constă într-o probă teoretică, sub forma unui test-grilă din legislaţia specifică activităţii spitalului şi de management sanitar, prezentarea unui proiect de management în faţa unei comisii care va fi formată din membrii consiliului de administraţie al spitalului şi într-un interviu de selecţie. „Era foarte bine să existe în continuare şi proba scrisă din legislaţie, pentru că trebuie să vezi dacă eşti pregătit pentru funcţie, devii ordonator de credite, trebuie să cunoşti toate aspectele legislative cu care vei lucra. Altfel se va întâmpla ca un spital să fie condus de un manager cu un proiect de management foarte bine făcut, însă căruia îi va lua foarte mult până învaţă legislaţie şi până se dezmeticeşte”, a precizat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Prezentarea proiectului de management se va face timp de maximum 20 de minute şi va fi urmată de o sesiune de întrebări care poate dura cel mult 60 de minute. De asemenea, partea teoretică de legislaţie şi management sanitar va fi evaluată de membrii comisiei prin întrebările adresate. 

Reprezentantul pacienţilor va pune întrebări 

O altă noutate este faptul că reprezentantul ales al asociaţiilor de pacienţi din cadrul consiliului de etică al spitalului unde are loc concursul va putea fi observator, fără drept de vot sau de notare, însă va putea adresa candidaţilor întrebări referitoare la proiectul de management. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor spun că deşi observatorul nu are un rol decisiv în alegerea managerului, întrebările pe care le pune ar putea influenţa comisia de concurs într-o anumită direcţie. „Noi putem da repere reprezentanţilor pacienţilor pentru a verifica dacă dosarul este unul complet, dacă planul de management este întocmit corect, de asemenea pot pune întrebări relevante care să fie punctate de membrii comisiei. Credem că totuşi este un pas înainte, numirea trebuie să se facă pe criterii de competenţă, transparenţă, pentru a elimina această ciumă din sistemul medical, cosntruită pe interese meschine”, a punctat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

De asemenea, Vasile Barbu a mai adăugat că managerul ar trebui să fie o persoană care să se ocupe strict de administrarea unităţii medicale, deoarece lipsa acestor reglementări în anii precedenţi a dus la o feudalizare a sistemului de sănătate. „Până acum, numirile s-au făcut politic, pe anumite interese, principala activitate a sistemului devenind învăţământul medical şi nu actul medical în sine. Spitalele publice în marea majoritate sunt acum dominate de universităţi, dacă este un profesor universitar la conducere, aesta va realiza o structură a spitalului în condiţiile proprii, se fac aranjamente, apar conflicte de interese”, a conchis reprezentantul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Un bărbat din Ceahlău, în şoc anafilactic după ce a fost atacat de un roi de viespi

Redacția

A murit cu zile, așteptând autoritățile să îi găsească o țară unde să facă un transplant de plămâni

Redacția

Începând cu această săptămână, pășcănenii asigurați beneficiază de radiografie și ecograf gratuit

Răzvan Grecu
Încarcă...