RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mai multe gratuităţi la medic, începând de azi. Noutăţile din contractul-cadru

Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2016 – 2017 intră în vigoare în­cepând de astăzi, 1 iulie.  

 

Potrivit unui comunicat al Mi­nisterului Sănătăţii, prin noul contract-cadru se vor asigura mai multe servicii pentru asiguraţi. Pentru asistenţa primară, noul contract cadru prevede acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru intrarea sau reintrarea în colectivitate şi a adeverinţelor medicale pentru preşcolari şi elev.

  

De asemenea, conform noului contract-cadru, transferul unui asigurat de pe lista unui medic de familie pe lista altuia se poate realiza şi în situaţiile în care acesta se află în arest preventiv, execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective. În plus, MS arată că în contractul curent se elimină serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, pentru că acest serviciu intră în sfera de competenţă a medicului pneumolog.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie într-o clinică de specialitate, noul contract-cadru prevede noi proceduri diagnostice. „Se introduc electromiograma şi evaluarea cantitativă a răspunsului galvanic al pielii. Se introduce tratamentul fracturii amielice fără deplasare a coloanei vertebrale“, se arată în comunica­tul amintit.

În ceea ce priveşte medicina dentară, contractul-cadru 2016-2017 prevede un nou serviciu decontat, respectiv obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei. În plus, minorilor li se vor putea acorda con­sultaţii decontate de CNAS o dată la şase luni.

Pentru asistenţa medicală ambulatorie, paraclinică, se introduce printre serviciile decontate de CJAS efectuarea de RMN de sâni, cu sau fără substanţă de contrast, şi se renunţă la decontarea examenului fungic de urină.

Pentru asistenţa medicală spitalicească, contractul-cadru actual prevede decontarea serviciilor efectuate în secţiile de paliaţie similar cu cele decontate în secţiile de bolnavi cronici. „Se introduce condiţia ca, în cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au şi spitalizare continuă, să se asigure obligatoriu prezenţa unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim 7 ore/ zi“, se mai arată în comunicatul MS.

Pentru furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat, începând cu anul acesta se introduce obligativitatea prezentării, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare perio­dică pentru dispozitivele me­dicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie. 

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadpostion articlescategoryload}

Related posts

A rămas paralizat pe viață după ce a căzut din căruța plină cu fân

Oana Cordoneanu

Ușoară scădere a numărului de cazuri noi. În ultimele 24 de ore au murit 45 de persoane infectate cu coronavirus

Redacția

Gheorghiță: Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea fi regândită Gheorghiță: Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea fi regândită

Redacția
Încarcă...