RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Mai multe firme din Iași care au lucrat la construcția unui complex comercial din Pașcani sunt neplătite de luni de zile

Mai multe firme din Iași care au lucrat la construcția unui complex comercial din municipiul Pașcani nu sunt plătite de către beneficiar, o societate din București, controlată din umbra de către Mihai Tiberiu Vicol, fostul soț al deputatei PSD Laura Vicol, aleasă recent la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Urban Antrepriza Construcții SRL a angajat mai multe firme locale pentru a ridica un complex comercial cu o suprafață de peste 5.000 metri pătrați. În acte, compania este administrate de către Ștefan Mugurel Petrovici. Aceeași persoană deține și firma Smart Estate&Logistic SRL, proprietara terenului de peste 19.000 metri pătrați. Societatea comercială ridică în mai multe localități din țară complexuri comerciale pe care le închiriază ulterior rețelelor Penny, Pepco sau Jysk.

În cazul complexului comercial de la Pașcani relațiile contractuale cu constructorii au funcționat fără mari probleme până în toamna acestui an, când firmele nu au mai văzut niciun ban, deși finalizaseră lucrările. Oamenii de afaceri și-au dat seama că este de vorba de o țeapă în momentul în care reprezentanții Urban Antrepriza Construcții SRL au început să invoce motive absurde pentru neplata facturilor pentru ca, mai târziu, să nu mai răspundă la telefon.

Firmele au zeci de angajați și sute de mii de lei de recuperat

  

Valoarea totală a banilor pe care îi au de recuperat firmele locale de la societatea controlată de către Mihai Tiberiu Vicol se ridică la câteva sute de mii de lei.

Societatea Rață Cons SRL a executat mare parte din lucrările de construcție a complexului comercial din Pașcani, montajul structurilor metalice, a panourilor exterioare, dar și compartimentarea spațiilor interioare. Valoarea facturilor neachitate se ridică la peste 40.000 de euro. Firma cu 32 de angajați a reușit în numai câteva luni să ducă lucrarea la bun sfârșit, dar nu a încasat toți banii.

„Mi-am dat seama că ceva este în neregulă la momentul la care am ajuns la cea de a treia factură neplătită. Am sunat la București și mia-u spus că după ce trec zilele libere care s-au dat de 1 decembrie, situația se va rezolva. Acum, nu mai răspunde nimeni la telefon”, a spus Mihai Rață, unul dintre asociații firmei de construcții.

Într-o situație similară se află și firma Baxter Prima SRL, care a executat lucrările de hidroizolație și de a termoizolației cu vată minerală. Ciprian Pârju a explicat că reprezentanții Urban Antrepriza Construcții SRL au recurs la tot felul de tertipuri pentru a amâna efectuarea plăților. Acesta are de recuperate o sumă de aproximativ 110.000 lei pentru lucrările efectuate și neplătite.

„Am două săptămâni de când tot sunt amânat cu banii. Au spus că trebuie să verifice situația de lucrări și abia după voi putea emite factura. Dar, ei amână verificarea situației de lucrări doar ca să nu plătească. Le-am cerut să facă plăți parțiale, dar au spus că plătesc doar la finalizarea lucrării. Acum am terminat lucrarea, dar nu văd niciun ban. Și noi trebuie să plătim salarii și furnizori pentru această lucrare, dar ei refuză să achite facturile”, a declarat Pârju.

Un alt om de afaceri care reclamă faptul că nu a fost plătit pentru lucrările efectuate de către firma sa, Simma Trans SRL din Pașcani, este Vasile Pușcașu. Acesta a furnizat betoane și piatră pentru ridicarea complexului comercial, iar valoarea facturilor neîncasate de către firmă se ridică la aproximativ 150.000 lei. Pușcașu a arătat că intenționează să apeleze la serviciile unei firme specializată în recuperări creanțe pentru a obține banii neîncasați.

Aceeași firmă, aceeași rețetă de țepe la Vaslui și Olt

În trecut, alte două firme care au efectuat lucrări la complexuri comerciale din județele Vaslui și Olt s-au plâns de faptul că Urban Antrepriza Construcții SRL a fost rău platnică. Presa locală a relatat despre aceste două cazuri în 2019.

În primul caz o firmă ieșeană a executat lucrări la un complex comercial din Vaslui, iar firma controlată de Mihai Tiberiu Vicol a refuzat să mai achite facturi în valoare de 250.000 lei.

În cel de al doilea caz, din orașul Corabia, județul Olt, s-a ajuns la plângeri penale.

A folosit același model și cu Cătălin Neacșu, patronul firmei Plus SRL, din Corabia, județul Olt. Aici a construit pentru Vicol o clădire ce urma să fie închiriată magazinelor mai sus menționate. (…)„Domnul Vicol este un bandit.  Noi o să ne judecăm, deocamdată i-am făcut plângere penală”, a declarat Cătălin Neacșu, patronul Plus SRL”, relata presa locală în 2019.

continuare pe 7iasi.ro

Related posts

Un controversat afacerist ieșean a luat o bună parte din Scudas Pașcani

Redacția

Cum rămâne cu voucherele de vacanță în 2021

Redacția

Apicultorii români solicită sprijin financiar din partea Uniunii Europene

Redacția
Încarcă...