RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Luni de proteste pentru 200 de lei în plus la salariu

Creşterea cu 15% a salariilor profesori ar reprezentă o primă victorie a personalului din învăţământul românesc * salariilor acestora ar însemna să crească, în medie cu aproximativ 200 de lei.

 

 Personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar românesc se află în faţa unei prime victorii, în cazul în care decizia deputaţilor privind creşterea cu 15% a salariilor va deveni lege (odată cu ordonanţa nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016). „Creşterea cu 15% reprezintă un mic pas pentru un viitor normal. Această creştere nu este foarte mare, ea reprezintă, în medie, aproximativ 200 de lei de persoană”, prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi.

  

Creşteri, în medie, cu aproximativ 200 de lei

Concret, potrivit reprezentanţilor USLIP Iaşi, veniturile personalului nedidactic sunt plafonate în acest moment între 950 şi 1.000 de lei, debutanţii cu studii superioare primesc un salariu de aproximativ 1.100 lei, cadrele didactice cu gradul II au salariile de aproximativ 1.300 lei în timp ce un profesor cu gradul didactic I şi 10 ani vechime în învăţământ are un salariu de aproximativ 1.500 lei. Astfel dacă s-ar aplica creşterea cu 15% a salariilor, venitul personalului nedidactic ar ajunge la 1.150 de lei, venitul

debutanţilor cu studii superioare ar urca până la 1.265 de lei, cadrele didactice cu gradul II ar urma să primească aproximativ 1.500 de lei, iar profesorii cu gradul didactic I şi 10 ani vechime în învăţământ, ar avea un salariu de puţin peste 1.700 de lei. „Această creştere salarială, în medie, aşa cum este ea anunţată, înseamnă puţin dintr-o reparaţie morală. Pentru un coleg care câştigă 1.200 – 1.300 de lei, salariul va creşte până la aproximativ 1.500 de lei. Efortul bugetar nu este unul semnificativ. Toate guvernele au vehiculat teoria fondurilor şi bugetelor inexistente, dar este o teorie care nu stă în picioare. În condiţiile în care în ţara asta s-a furat şi continuă să se fure, înseamnă că bugetul României este suficient. De asemenea, în condiţiile în care au fost acordate creşteri salariale în alte domenii, au fost aprobate pensiile speciale, înseamnă că există buget. Consider că această lege va fi promulgată de preşedinte. Nu văd de ce nu s-ar întâmpla aşa şi nu văd de ce ar ataca-o cineva la Curtea Constituţională”, a declarat prof. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

Reamintim că, după votul din Camera Deputaţilor, membrii Guvernului au anunţat deja că vor ataca legea la Curtea Constituţională. 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Related posts

Ziua europeană a limbilor la Colegiul “Mihail Sadoveanu” Pașcani s-a desfășurat într-un mod inedit

Teona Gherasim

Peste 150.000 de cereri, la nivel național, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2020-2021

Redacția

Astăzi, simularea bacalaureatului la română. Simulările evaluării naţionale vor începe săptămâna viitoare

Redacția
Încarcă...