NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Anul școlar trecut: 300 de exmatriculați și 4.000 de repetenți

Directorii de şcoli şi grădiniţe din judeţul nostru s-au întâlnit în cursul zilei de ieri la „Consfătuirea directorilor“, un eveniment care are loc anual. Acesta a început la ora 10.30 şi a avut loc în sala „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al.I. Cuza“. 

 

S-a discutat despre problemele din învăţământul preuniversitar ieşean şi s-au creionat rezultatele primul semestru şcolar. „Suntem în faţa unei şedinţe tradiţionale, o consfătuire pe care o facem în luna octombire, dar, în contextul concursului pentru directori, am amânat această întâlnire. Este vorba de o analiză, o retrospecţie a anului şcolar anterior, dar mai ales de a preciza concluzii şi reglări posibile, am invitat şi colegii noi, directorii care au parcurs concursul dar încă nu au intrat pe post, pentru a vedea ce înseamnă o şedinţă de analiză. Învăţământul ieşean şi-a continuat demersurile, cu accent asupra calităţii. Vorbim de aproape 140.000 de elevi şi preşcolari, un număr semnificativ, la care se adaugă un număr de aproape de 11.000 de cadre didactice“, a precizat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

  

În anul școlar trecut au fost 300 de exmatriculaţi şi 4.000 de repetenţi, relativ mai puţini decât în anul școlar anterior, când s-au înregistrat 331 de exmatriculaţi şi peste 4.100 de repetenţi. 

„În privinţa promovabilităţii, bună şi constantă în mare parte, vorbim la nivelul învăţământului primar de peste 97%. Se observă o scădere în zona învăţământului gimnazial, când este o perioadă mai critică, dificilă, când mai ales la ţară elevii se confruntă şi cu treburile domestice. Promovabilitatea la liceu este de 97%, o etapă a opţiunilor, a maturizării treptate, deci şi rezultatele sunt bune. Normal că există şi exmatriculaţi sau repetenţi, exmatriculaţi sunt doar cei din clasa a XI-a şi a XII-a şi mulţi dintre ei au dreptul la reînscriere. Peste 3% sunt repetenţi, dar unii dintre ei recuperează pe traseu. Avem o resursă umană de calitate, bine pregătită, trebuie ţinut cont de specificul judeţului, deoarece peste 54% din elevi sunt în învăţământul rural. Pentrul anul ce vine s-au creat analize, există un program managerial al ISJ care este dat ca reper. Din anul următor vor începe şi reconfigurarea curricumului, se schimbă programele şcolare, există foarte multe schimbări în bine, aliniere a învăţământului românesc la ceea ce înseamnă învăţământ european“, a mai menţionat Camelia Gavrilă.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Maraton de concursuri şcolare pentru liceenii păşcăneni! Iată câteva dintre rezultate!

Ema Roman

Educație rutieră cu elevii de la Complexul de Servicii „Mihail Sadoveanu” Paşcani

Redacția

Profesorii amână greva până în toamnă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site