NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Londra, Parisul şi Berlinul condamnă extinderea programului nuclear iranian

Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat marţi extinderea programului nuclear iranian, după confirmarea de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că Teheranul a început să producă uraniu îmbogăţit până la nivelul de 60% într-o uzină suplimentară, potrivit AFP.

Într-o declaraţie comună, cele trei ţări „condamnă ultimele măsuri ale Iranului, confirmate de AIEA, vizând o nouă expansiune a programului său nuclear”.

AIEA a confirmat că Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit de până la 60% într-o uzină subterană de combustibil din Fordo, în plus faţă de producţia sa începută la Natanz din aprilie 2021.

Crescându-şi capacităţile de producţie, Teheranul „a luat noi măsuri semnificative care golesc de conţinut” acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, apreciază guvernele britanic, francez şi german.

Advertisements
  

„Decizia Iranului de a-şi creşte producţia de uraniu puternic îmbogăţit la uzina sa de îmbogăţire subterană din Fordo este deosebit de preocupantă”, apreciază cele trei ţări, pentru că aceasta reprezintă o „sfidare la adresa sistemului internaţional de neproliferare”.

Această măsură, care prezintă „riscuri semnificativ de proliferare nu are nicio justificare civilă credibilă”, continuă executivele celor trei state.

Advertisements

„Prezentarea acestei escaladări drept o reacţie la adoptarea de către Consiliu guvernatorilor al Agenţie Internaţionale pentru Energie Atomică a unei rezoluţii prin care invită Iranul la cooperare în materie de garanţii este inacceptabilă”,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

VIDEO Imagini filmate în rezervația de vânătoare MalaMala cu un piton care înghite o antilopă

Redacția

FC Botoșani – Rapid Bucuresti 0-2. Miță Mihai Iosif VIDEO sare ca nebunu'n vestiar, i se rotesc ochii ca la ursu' prins la miere

Redacția

Șeful agenției spațiale a Rusiei: Dacă SUA nu colaborează, Stația Spațială Internațională poate cădea peste ei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site