NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Linie telefonică pentru gânduri negre. Proiectul în care sunt implicați 36 de psihologi aparține unei asociații

Persoanele care au nevoie de sfatul psihologului și ezită să meargă la un cabinet specializat pot apela gratuit la consiliere prin telefon. Numărul mare al celor care își pun capăt zilelor, în regiunea Moldovei, i-a determinat pe iniţiatorii proiectului să ofere acest ajutor.

Bacău, Iaşi şi Vaslui sunt judeţele unde incidenţa sinuciderilor este mai mare decât media naţională. “Îngrijorător este faptul că 30-45 de ani, trendul a fost crescător în ceea ce priveşte tentativa de suicid şi acesta a crescut în funcţie de zona geografică, cu procente de 30 – 60 la sută,” explică Bogdan Butuc, coordonator proiect. 

Proiectul „Voluntar în linia întâi” vine ca o necesitate pentru persoanele care trec prin momente dificile şi au nevoie de ajutor. Practic se oferă consiliere, sprijin psihologic şi emoţional, iar totul este confidențial. Iniţiatorii proiectului ştiu că linia telefonică are şi neajunsuri. 

  

“Prin consilierea helpline construim soluţii temporare şi asta este o limită clară. În interacţiunea directă e cu totul altceva, captăm informaţii prin toţi senzorii, în timp ce prin telefon este vocea. Posibilitatea ca apelul să se încheie în momentul în care apelantul doreşte,” a adăugat Roxana Mihai, psiholog în cadrul proiectului.

Reprezentanţii penitenciarului din Iaşi s-au hotărât deja să colaboreze cu iniţiatorii proiectului. Doar că activităţile vor avea loc faţă în faţă.

“Avem persoane care se confruntă cu riscul de suicid, în contextul îl care resursa umană specializată este redusă, respectiv trei psihologi la aproximativ 1.600 de deţinuţi,” a spus Carmen Matei, comisar şef la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. 

În spatele serviciului helpline sunt 36 de consilieri formaţi pentru această activitate. Aceştia sunt voluntari selectaţi din rândul studenţilor şi masteranzilor de la facultăţile de psihologie. Ei vor acoperi un program de 16 ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Roxana Brânzei, psiholog la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi: “Această linie îi ajută pe cei care sunt nehotărâţi, care au această dorinţă de a trăi şi au nevoie de ajutor şi ştiu unde să îl caute. Sunt persoane care pun accentul pe nişte valori. De exemplu: carieră sau bani sau relaţii, familie şi în momentul în care pierd lucrurile valorizate se simt copleşite. “

Proiectul „Voluntar în linia întâi” este finanţat cu fonduri europene neramburasabile, aproximativ 31.000 de euro, şi este realizat de Asociaţia Sfântul Damian.

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Pietonii s-au deplasat cu greu pe străzile din Pașcani din cauza poleiului (FOTO)

Marius Parteni

Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele spitalului din Harlau

Redacția

Gaură în asfalt pe un drum județean recent reabilitat

Irina Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site