RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Liderul PSD Paşcani ţine cu dinţii de funcţie. “Comisia de Etică din partid trebuie să se autosesizeze”, spune Mihai Chirica

Preşedintele PSD Paşcani nu s-a autosuspendat încă din partid după ce a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi. Dumitru Pantazi nu a făcut până acum ceea ce omologul său de la Iaşi, primarul Gheroghe Nichita, a făcut încă din momentul în care a fost audiat de procurorii aceleiaşi instituţii.

Nichita s-a autosuspendat din partid, implicit din funcţia pe care o deţine, cea de preşedinte a organizaţiei judeţene. La Paşcani, edilul local nu ţine cont de noile criterii de integritate impuse în partid şi continuă să rămână în funcţie. Cum imaginea partidului nu pare să reprezinte o prioritate pentru Pantazi, soluţia va fi dată de către membrii Comisei de Etică care funcţionează la nivelul organizaţiei judeţene.

  

O spune şi Mihai Chirica, primarul interimar al Iaşului şi vicepreşedinte PSD: "Statutar, organizaţia judeţeană are o comisie de etică. Ea trebuie, nu mai poate fi lăsată la interpretare, să se întâlnească, autosesizându-se dacă nu există altă modalitate şi să ia o decizie din acest punct de vedere. Comisia face propuneri către Biroul Judeţean. Atât timp cât preşedinţii organizaţiilor municipale nu se autosuspendă, analiza suspendării dumnealui din funcţiile politice de conducere trebuie să cadă în grija comisiei de etică a Partidului Social Democrat, filiala judeţeană", a spus Mihai Chirica.

Preşedintele organizaţiei locale poate recurge la decizia suspendării până la întrunirea Comisiei de Etică. "O soluţie personală care înseamnă un act de autosuspendare sau întrunirea comisiei de etică care analizează dacă se impune sau nu suspendarea dumnealui din funcţiile politice, dacă imaginea sau, mai ştiu eu, altă chestiune legată de dosar şi calitatea de inculpat agravează sau nu calitatea de conducere în organizaţia municipală", mai spune Chirica.

Noile criterii de integritate ale PSD adoptate în luna martie 2015 sunt următoarele:

  1. Membrii de partid care devin inculpaţi în dosare de corupţie (la punerea în mişcare a acţiunii penale) îşi pierd, după caz, funcţiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului României.
  2. Membrii de partid care devin arestaţi preventiv în cazuri de corupţie îşi pierd, automat, funcţia politică în care au fost aleşi din cadrul PSD.
  3. Membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia în care au fost numiţi în cadrul PSD şi sunt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi.
  4. Membrii de partid condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie îşi pierd, automat, funcţia din partid şi sunt suspendaţi din calitatea de membri de partid.
  5. Membrii de partid condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie îşi pierd definitiv calitatea de membri ai Partidului Social Democrat.

Menţionăm faptul că în acelaşi dosar mai sunt judecaţi cei doi parlamentari din Paşcani. Dumitru Pantazi nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Pantazi plantează copaci peste canalizarea de pe strada Gării, conducta de apă a orașului pe strada Moldovei și cablul de curent al unui service auto

Răzvan Grecu

Măsură de ajutor economic luată de primarul Dumitru Pantazi: demolarea căilor de acces, la magazinele oponenților politici!

Răzvan Grecu

16 noi autorizații de taxi pentru șoferii pășcăneni. Vezi cine sunt solicitanții

Ema Roman
Încarcă...