RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Latifundiarii Iasului au incasat subventii de milioane de euro. Printre ei și firma primarului Dumitru Pantazi!

Subventiile solicitate de fermierii ieseni pentru agricultura au depasit anul trecut 3,5 milioane euro. Primii zece beneficiari ieseni ai subventiilor agricole au incasat anul trecut, de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), peste 3,6 milioane de euro pentru suprafetele pe care le au in administrare. Este vorba despre ajutorul care se ofera fermierilor in cadrul schemei de plata unica pe suprafata – SAPS 2012.

Conform datelor furnizate de APIA Iasi, in topul celor zece mari beneficiari de subventii pe suprafata se numara doar societati comerciale. Topul este condus de SC Orgapic SRL, care administreaza o suprafata de 4.158 de hectare de teren si a incasat suma de peste 582.000 euro. Pe locul imediat inferior se situeaza SC Agrocapital SRL, care a ridicat de la APIA Iasi suma de 568.000 euro pentru putin peste 4.000 de hectare. Firma se ocupa de cultivarea cerealelor, a plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. SA Moldova Tiganasi a incasat pentru suprafata de 4.015 hectare pe care o exploateaza, peste 404.000 euro. Cu suprafete de peste trei mii de hectare, au beneficiat de subventii frumusele si societatile Agricola Prut SRL, SC Agrocomplex Lunca SA din Pascani si Agrocom Strunga SA, care au primit sume cuprinse intre 500.000 si 250.000 euro fiecare. Printre marii beneficiari de subventii pe suprafata se numara si Cotnari SA, SC Panifcom, SA Ipatele, dar si SC Agromec Movileni SA.

Cum se obtine subventia?

  

Beneficiari ai platilor directe în cadrul schemei de plata unica pe suprafata pot fi persoanele fizice sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata. Acestia trebuie sa detina calitatea de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori în cadrul asociatiilor în participatiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiaza de plati directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obtine plata, cei interesati trebuie sa fie inscrisi in Registrul unic de identificare, sa depuna o cerere la APIA si sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin un hectar.

Sursa Bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Charlie Ottley, producătorul documentarului „Wild Carpathia” de la BBC, și-a cumpărat o fermă în România

Redacția

„Bătrânii trăiesc prea mult şi este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”

Redacția

Apicultorii se revolta impotriva impozitarii albinelor

Redacția
Încarcă...