NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

La judeţ s-a votat cel mai mare buget din toate timpurile. A trecut ca prin brânză!

Anunţată drept una dintre cele mai „complicate“ şedinţe ale Consiliului Judeţean, reuniunea de ieri a aleşilor administraţiei judeţului a durat doar două ore şi un sfert. „Cuiul“ şedinţei a fost proiectul de hotărâre privind bugetul pe anul în curs, proiect care însă nu a mai fost dezbătut. Singurele discuţii care s-au purtat pe acest subiect au fost în debutul reuniunii de ieri de la Casa Pătrată, când consilierii PNL şi PMP au încercat, fără succes, să amâne subiectul pentru o şedinţă extraordinară care urma să se ţină pe 2 mai. 

 

Reprezen­tanţii PSD, ALDE şi UNPR, coaliţie majoritară în CJ, s-au opus şi proiectul a rămas pe ordinea de zi. Interesant este că fiecare tabără a invocat argumente solide – legea bugetului pe 2019, PSD-ALDE, respectiv legea administraţiei publice, PNL-PMP. Când s-a ajuns la proiectul respectiv, ultimul pe ordinea de zi, liberalii au părăsit sala, urmaţi imediat de cei de la PMP – aceştia nu înainte de a aminti că niciun amendament propus de ei la bugetul de anul trecut nu a fost pus în practică.

Liderii grupurilor UNPR şi PSD s-au arătat iritaţi de gestul opoziţiei şi au propus chiar tăierea indemnizaţiei de şedinţă pentru cei 15 consilieri plecaţi. În lipsa celor 15, bugetul judeţului a fost adoptat rapid – spre deosebire de şedinţa paralelă a Consiliului Local Iaşi, desfăşurată tot ieri şi care a ţinut mai bine de 9 ore pe fondul discuţiilor pe proiectul de buget al municipiului. Insistenţa unei reprezentante a societăţii civile a făcut însă ca proiectul de buget al judeţului să fie votat de două ori. Preşedintele Maricel Popa s-a opus cererii Mihaelei Munteanu (de la FONSS) de alocare a unei sume la fel ca în anii trecuţi, însă liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, a propus 50.000 de lei printr-un amendament. Colegul său, Marius Ostaficiuc, a atras atenţia că bugetul nu va creşte cu aceeaşi sumă, iar şeful CJ s-a grăbit să explice că banii vor fi luaţi din alt capitol. Celelalte proiecte au trecut practic fără probleme, cu o excepţie: propunerea de preluare de către CJ a unui teren de 1.725 mp de la Primăria Ruginoasa pentru amenajarea unui centru de antrenament destinat echipei de fotbal copii a comunei. În schimb, echipa a fost premiată cu suma de 25.000 de lei.

Bugetul este cel mai mare din istoria CJ – aproape 960 de milioane de lei, alocă 178 de milioane (finanţare şi cofinanţare) lucrărilor de modernizare a 24 de segmente de drum judeţean. Preşedintele Popa a susţinut că 248 km de drum urmează să fie refăcuţi de la zero sau reparaţi. Peste 35 de milioane de lei vor merge la sănătate. Consilierii au votat şi proiectul privind modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi, investiţie totală de aproximativ 130 de milioane de euro, bugetul Apavital şi asocierea CJ cu organizatorii Festivalului de Muzică şi Artă Afterhills pentru ediţia din acest an, care se va desfăşura la sfârşitul lunii august, la Dobrovăţ.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Pășcănenii sunt invitați la dezbaterea publică privind strategia de dezvoltare a municipiului

Redacția

Ploi torenţiale, vijelii şi grindină în toată ţara

Redacția

Ședință tensionată și propunere de demisie în comisia de Urbanism!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site