RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Vitamine și minerale care ar trebui suplimentate în sezonul rece

Unele vitamine si minerale ar trebui suplimentate iarna pentru a-ti pastra mai bine sanatatea. Sezonul rece vine cu unele dezavantaje. De exemplu, zilele mai scurte si cu mai putin soare inseamna o reducere a rezervelor de vitamina D. Descopera in randurile de mai jos la ce vitamine si minerale ar trebui sa fii mai atent in lunile reci. Dar si care sunt sursele alimentare din care sa le iei.

Exista numeroase motive pentru care iubim iarna. Zapada, Craciunul, vacantele alaturi de familie si prieteni sunt doar cateva. Dar, cu toata distractia de iarna, avem si cateva dezavantaje. Zilele mai scurte inseamna o expunere mai mica la lumina soarelui. Temperatura rece inseamna mai putin timp petrecut in aer liber si piele uscata batuta de vant.

Cum sa ne pastram sanatatea mai bine in sezonul rece? In primul rand trebuie sa avem un program regulat de somn, sa ne hidratam si sa mancam cat mai diversificat. In plus, nu te inchide in casa; ramai activ si respira aer curat cat de des poti. Pe langa asta te ajuta si unele vitamine si minerale specifice despre care se stie ca echilibreaza efectele iernii asupra organismului.

Aceste vitamine si minerale luate din alimente sunt intotdeauna cele mai bune. Insa de multe ori cantitatea care se gaseste in ele nu este suficienta. Atunci, suplimentele ne pot ajuta pentru ca ne asiguram ca primim doza adecvata.

  

Vitamine si minerale necesare iarna: C si D in doza mai mare

Vitamina C ofera protectie impotriva deficientelor sistemului imunitar. Este mai ales utila in prevenirea racelii si gripei. In acelas timp ajuta organismul nostru sa se detoxifice, sa hraneasca pielea, sa mentina oasele si dintii

sanatosi si sa vindece ranile. Si sunt doar cateva dintre beneficiile sale!

Doza minima la adulti este de 500 mg pe zi, de preferat in doua reprize. Se poate merge pana la 1 g pe zi, daca persoana este mai corpolenta. Atentie la exces. Dozele foarte mari de vitamin C au fost asociate cu calculii renali. Daca sunteti susceptibil de pietre la rinichi, discutati cu medicul dvs. Surse de vitamina C: citrice, patrunjel, broccoli, ananas, kiwi, ardei, legume cu frunze verzi, capsuni.

Deficienta de vitamina D afecteaza cea mai mare parte a populatiei, mai ales in sezonul rece. In general, o obtinem de la soare, iar acest lucru este mult mai dificil iarna. Fara aceasta vitamina, sanatatea noastra are mult de suferit. Ea ajuta la absorbtia si metabolizarea mineralelor esentiale, la dezvoltarea corespunzatoare a celulelor si regleaza sistemul imunitar. Cei cu afectiuni autoimune, mai ales, ar trebui sa ia aceasta vitamina. Doza necesara zilnica este de minim 1000-2000 unitati, aproape imposibil de acoperit din surse alimentare: unt, ficat de cod, peste gras, lapte, oua.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Patru paturi libere la secția ATI Covid-19, de la Spitalul Municipal Pașcani! Rata de infectare în scădere

Oana Cordoneanu

Virgil Musta explică modul în care poate fi extrasă o căpușă acasă, și de ce totuși trebuie mers la medic: Boala poate fi evitată

Redacția

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat la Ceruri la vârsta de 90 de ani

Redacția
Încarcă...