NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Închisoare cu executare în cazul poliţiştilor care „vânau” şoferii străini pentru şpagă

Cinci subofiţeri de la Poliţia municipiului Salonta, din județul Bihor, acuzaţi că „vânau” şoferii străini de la care ar fi pretins şpăgi între 100 lei şi 300 euro ca să-i ierte de încălcarea Codului Rutier, reală ori nu, au fost condamnaţi, miercuri, la pedepse cu executare la Tribunalul Bihor, hotărârea instanţei nefiind definitivă, transmite Ebihoreanul.ro.

Este vorba despre Dorel Crăciun, Kovacs Cristian, Milan Isai, Dorin Pojega şi Sorin Rus, trimişi în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete pornite de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi finalizate de cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, bazate pe sesizările din oficiu ale poliţiştilor DGA Bihor, ca urmare a reclamaţiilor şi petiţiilor unor şoferi, unele depuse chiar la ambasade străine şi care reclamau faptul că li s-a cerut mită.

„Taxatori” în uniformă

Concret, după cum a dezvăluit şi ziarul ”Bihoreanul” la vremea când procurorii au înaintat rechizitoriul întocmit instanţei de judecată, cei cinci subofiţeri, deşi încadraţi la Serviciul de Ordine Publică, deci cu sarcina de a patrula prin oraş, se erijau în agenţi rutieri şi, postaţi într-o curbă chiar lângă sediul Poliţiei, îi „taxau” pe şoferii străini care nu cunoşteau sancţiunile pentru încălcarea normelor rutiere.

  

Un şofer din Rusia, de pildă, a reclamat că i-au fost luaţi 200 euro, un ungur s-a plâns că i s-au cerut 190 euro şi 200 lei, iar un ucrainean că a fost „amendat” cu 300 de euro. Printre reclamanţi se număra şi un cetăţean elveţian, director la compania Nestle. Sosit în România în februarie 2014 pentru o întrunire a companiei, omul a fost oprit de Kovacs Cristian şi de Dorin Pojega sub pretextul că a depăşit limita de viteză.

Poliţiştii, susţinea managerul, i-au cerut 1.400 lei, spunându-i că atâta este amenda, iar când le-a explicat că nu are bani decât pe card, cei doi l-au însoţit la un ATM ca să-i scoată. La plecare, elveţianul a cerut un document care să ateste cheltuiala, dar n-a primit niciun proces verbal de contravenţie, ci un bilet scris de mână de unul dintre poliţişti.

g4media

Advertisements

Related posts

Asistentă la un spital Covid-19: „Pacienții ne recunosc după voce!“

Redacția

Singurul județ din țară în care nicio persoană nu a murit de Covid-19

Redacția

Cine era bărbatul împuşcat de poliţişti? Fusese obligat de judecători să urmeze un tratament

Redacția
Încarcă...