RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Încă un mare artist al muzicii de petrecere a murit. Cine a fost Gabi Luncă. Și-a început cariera în 1951

Îndrăgita cântăreață de muzică populară și lăutărească Gabi Luncă a decedat la Spitalul Județean Ilfov, răpusă de COVID-19. Anunțul a fost făcut de fiica acesteia, Rebeca Onoriu, pe pagina sa de Facebook. Cântăreața avea 83 de ani.

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a murit, vineri seara, 2 aprilie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, unde era internată de două săptămâni cu COVID-19. Și interpretul de muzică lăutărească Nelu Ploieșteanu a murit infectat cu coronavirus, joi noaptea. De asemenea, cunoscuta cântăreață de muzică lăutărească Cornelia Catanga a murit, în urmă cu o săptămână, la vârsta de 63 de ani, din cauza COVID-19.

Gabi (Elena-Gabriela) Luncă s-a născut la 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova. Talentul muzical l-a moştenit de la tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti, scrie Agerpres. În anul 1964, Gabi Luncă s-a căsătorit cu acordeonistul Ion Onoriu, cu care a avut patru copii.

Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu şi Victor Gore, Gabi Luncă aparţine generaţiei „clasice” a muzicii lăutăreşti urbane (mahala).

  

A început să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 a devenit solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.

În perioada 1955-1957, a înregistrat prima dată la Radiodifuziunea Română, unde a debutat cu melodia “Pe deasupra casei mele”. De asemenea, a început colaborări cu Ansamblul Folcloric al Clubului “1 Mai” Ploieşti, dirijor – acordeonistul Sile Ungureanu şi cu Orchestra “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploieşti, dirijată de violonistul George Botez.

Gabi Luncă a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti. La vârsta de 19 ani, a fost invitată de Casa de discuri Electrecord să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă era “Dă-mi drumul nevastă-n casă”.

Începând cu anul 1973, a înregistrat cântece, până la sfârşitul carierei, alături de formaţia soţului ei, Ion Onoriu, căreia i se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.

Gabi Luncă – concerte în străinătate în anii ’80

În 1980 a avut primul său concert în străinătate, în Israel, după care au urmat alte turnee, notabile fiind cele din Berlin (1982), New York (1983), Paris şi Madrid (ambele în 1992).

În 1991, Gabi Luncă a organizat împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul bucureştean Dinamo, cei doi impunându-se şi ca lideri ai etniei romilor în prima jumătate a anilor ’90.

Începând cu anul 1993, interpreta s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti.

Discografia interpretei însumează numeroase apariţii discografice (ebonite, viniluri, benzi de magnetofon, casete audio, CD-uri şi DVD-uri) ce conţin înregistrări efectuate în perioada 1959-1991 la casa de discuri Electrecord. De-a lungul carierei a colaborat cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Ionel Budişteanu, Constantin Mirea, Zisu Georgescu sau Florian Economu, instrumentişti de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vişan, Nicolae Crăciunescu şi Marcel Budală.

A intrat în atenția BBC după revoluție

La sfârşitul anilor ’90 înregistrările de la Electrecord au ajuns în Marea Britanie şi intră în atenţia postului de radio BBC, cu albumul “Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5” (“Cântece dintr-o altă vreme”).

Gabi Luncă a imprimat numeroase albume în perioada colaborării cu casa de discuri Electrecord, dintre care: “Gipsy Songs” (1974), “Măi neicuţă din Piteşti” (1983), “Anii mei şi tinereţea” (1991), “Două mame pentru-o fată” (2005), “Dă mamă cu biciu-n mine. Comori ale muzicii lăutăreşti” (2009).

În anul 2002 a fost nominalizată la Premiul “The Listeners Award”, acordat la categoria World Music.

În 2010, a lansat o carte biografică.

Cetăţean de Onoare al comunelor Vărbilău (jud. Prahova) şi Şiria (jud. Arad), a fost membru fondator al partidului politic Uniunea Naţională Creştină a Romilor din România.

digi24

Related posts

Elicopterul SMURD solictiat la Pașcani. Copil născut prematur transferat la Spitalul ”Sfânta Maria”

Răzvan Grecu

Gravidă cu coronavirus tratată la Maternitatea “Elena Doamna”

Redacția

Un fenomen care se repetă de Sărbători: pacienţi în vârstă, abandonaţi de familii în spital

Redacția
Încarcă...