RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Iaurtul – beneficii pentru digestie şi imunitate


Conform studiilor de specialitate, iaurtul este plasat în categoria alimentelor sănătoase, alături de legume şi de fructe, pentru că are un conţinut semnificativ de nutrienţi esenţiali pentru organism şi o valoare calorică mică.

 

La fel ca laptele din care este făcut, iaurtul este o sursă valoroasă de minerale (în principal calciu), conţine grăsimi pe bază de acizi graşi cu lanţ scurt, glucide specifice (lactoză) şi unele vitamine. Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea şi menţinerea ţesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care asigură organismului toţi cei 9 aminoacizi esenţiali. Este astfel un aliment valoros, atât prin nutrienţii esenţiali pe care îi conţine, cât şi prin proporţia în care aceştia se găsesc în iaurt.

  

Ştiai că în organismul uman sunt mai multe bacterii decât celule? Numai în sistemul imunitar digestiv trăiesc peste 5000 de specii de bacterii. Nu te speria! Majoritatea microorganismelor care trăiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt dăunătoare.

Ele ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, la digerarea zaharurilor din lapte (lactoza), la absorbţia nutrienţilor şi, în general, la păstrarea sănătăţii tractului digestiv. Sistemul digestiv găzduieşte propriul său sistem nervos, cel numit enteric, format din circa 100 de milioane de neuroni care funcţionează independent de creier, dar, desigur, schimbă informaţii cu acesta. În plus, tubul digestiv conţine cam 70% din sistemul nostru imunitar şi produce circa 95% din serotonina din organism, cunoscută şi sub numele de „hormonul fericirii”.

Citiți articolul integral pe Gandul.info

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ştiinţa din spatele acneii: de ce nu ar trebui să storci coşurile?

Redacția

Johann Sebastian Bach a avut 20 de copii

Redacția

Un clujean a străbătut 230.000 de kilometri pe patru continente făcând autostopul

Redacția
Încarcă...