RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ia – sărbătorită în premieră în municipiul nostru! Flori şi coroniţe pentru cele mai frumoase participante (VIDEO)

Săptămâna trecută, marcată de sărbătoarea Rusaliilor, a evidenţiat în oraşul nostru, o altă sărbătoare, mai modernă, s-ar putea spune. Ne referim la Ziua Universală a Iei, o celebrare a cămăşii tradiţionale, oriunde s-ar afla pe Planetă.

 

 

  

Anul acesta, ziua iei nu a trecut neobservată, dimpotrivă a fost marcată într-un mod frumos, cu oameni iubitori de tradiţie, cultură şi bun gust.

Evenimentul a avut loc la Casa Municipală de Cultură, acolo unde participanţii au primit o lecţie ţinută de către un om deosebit, Eugenia Vârlan, fostă profesoară de Limba şi Literatura Română din Lunca.

Aceasta a vorbit despre tradiţia românească şi despre ie – componenta costumului tradiţional românesc, purtată de femei, confecţionată din pânză albă de bumbac, in sau borangic, împodobită cu motive populare româneşti.

La final, au fost înmânate şi premii. Tânăra care a purtat cea mai veche ie a primit o coroniţă de flori care a făcut-o să arate ca o adevărată sânziană. Roxana Savin a împărtăşit tuturor cât de mult înseamnă acest obiect vestimentar pentru ea,  ie pe care a primit-o de la bunica ei din Târgu Jiu.

Maia, cea mai mică participantă, îmbrăcată ca o adevărată ţărăncuţă, cu opincuţe şi cosiţe, a făcut deliciul serii, fiind recompensată cu un buchet de flori care i-a completat ţinuta.

Precizăm că evenimentul a fost organizat de colega noastră, Teona Gherasim, iubitoare de tradiţional şi frumos, care promite la anul, o activitate şi mai frumoasă, cu multe surprize. 

Ziua Universala a Iei a fost celebrată pentru prima dată, începând cu anul 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, la initiaţiva comunităţii online “La Blouse Romaine”.

 {youtube}iBSsVXaCAYw{/youtube}  

 

 

Related posts

JOC ŞI VOIE BUNĂ LA MIRCEŞTI – BÂLCI TRADIŢIONAL (VIDEO)

Cătălin Cocoș

Serbare de Crăciun, la Școala Specială Pașcani (Foto)

Redacția

Se fac înscrieri în tabăra de vară ”Împreună pentru tineri”

Redacția
Încarcă...