Cât timp trăiește cu adevărat un neutron liber înainte să se dezintegreze? Această întrebare aparent simplă a nedumerit fizicienii timp de decenii. Iar atunci când au încercat să răspundă, au descoperit nu unul, ci două rezultate contradictorii care au adâncit și mai mult misterul.
Cele două rezultate provin din două metode experimentale: tehnica fasciculului și tehnica sticlei. Rezultatele diferă cu aproximativ 10 secunde. În experimentele cu fascicul, unde sunt numărate produsele de dezintegrare (protonii), durata de viață a neutronului este de aproximativ 888 de secunde.
Însă în experimentele cu sticlă, unde neutronii sunt depozitați și apoi numărați direct, valoarea obținută este mai degrabă de 878 de secunde. Această diferență este mult prea mare pentru a fi explicată prin erori experimentale, lăsând cercetătorii perplecși, scrie InterestingEngineering.
Fizicianul Eugene Oks de la Universitatea Auburn a propus o explicație nouă, care ar putea în sfârșit să rezolve enigma duratei de viață a neutronului. El sugerează că, în anumite cazuri, un neutron s-ar putea descompune doar în două particule: un neutrino și un tip special de atom de hidrogen care nu poate fi detectat de aparatele convenționale.
Acest atom neobișnuit de hidrogen nu răspunde la lumină,