NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Guvernul adoptă azi hotărârea de prelungire a stării de alertă. PSD e în ședință

Liderii PSD se reunesc de la ora 12 în ședința conducerii interimare pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, cu câteva ore înainte de ședința de guvern în care Executivul ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă. În termen de 5 zile, hotărârea trebuie adoptată de Parlament, iar în cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul.

Raed Arafat a declarat că starea de alertă următoare va avea modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în ședința Guvernului de joi, fiind din nou sub presiunea timpului.

Planul B ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel. „Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a subliniat secretarul de stat în MAI.

Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu susține prelungirea, însă spune că parlamentarii social-democrați nu vor lăsa țara într-un vid legislativ și că poate fi dată o lege pentru purtarea măștilor în spații închise, de exemplu.

  

La discuția cu Raed Arafat PSD a cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile.

Surse guvernamentale susțin că în ședința Executivului, programată pentru ora 18, va fi adoptată hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Vor fi însă păstrate o serie de restricții. Restaurantele rămân închise, iar purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

După adoptatea hotărârii de către Guvern aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile. În cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul. 

ZIARUL DE IASI

Advertisements

Related posts

Mai multe destinații turistice preferate de români s-au redeschis

Redacția

Femeie însărcinată, bătută cu pumnii și picioarele, din gelozie

Redacția

Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, audiat la DNA, e acuzat că a încasat ilegal bani pe sute de ore suplimentare

Redacția
Încarcă...