NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

EUROSTAT Tinerele din ţările UE părăsesc mai devreme casa părintească decât tinerii / Cea mai mare diferenţă între genuri se înregistrează în România

Fetele tind să plece mai devreme din casa părintească decât băieţii în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, însă cea mai mare diferenţă între genuri se înregistra în 2021 în România, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citată de Agerpres.

În 2021, în medie, tinerii plecau din casa părintească la vârsta de 27,4 ani, iar tinerele la 25,5 ani, în UE. Această tendinţă a fost observată anul trecut în toate statele membre UE.

harta tineri ue
Sursa: ec.europa.eu/ eurostat

În 2021, cea mai mare diferenţă între genuri se înregistra în România (25,6 ani pentru tinere faţă de 30,3 ani pentru tineri, o disparitate de gen de 4,7 ani) şi Bulgaria (o disparitate de gen de 3,5 ani), spre deosebire de Suedia (o disparitate de gen de 0,4 ani), Danemarca (0,5 ani) şi Irlanda (0,9 ani).

În medie, tinerii plecau în 2021 din casa părintească după vârsta de 30 de ani în 11 state membre UE (Croaţia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Italia, Malta, Spania, România şi Polonia), în timp ce în cazul tinerelor sunt doar două ţări, Portugalia şi Croaţia.

Advertisements
  
tineri
Sursa: ec.europa.eu/ eurostat

Datele Eurostat arată că, în 2021, vârsta medie la care persoanele tinere părăseau casa părintească era de 26,5 ani, dar există diferenţe semnificative între statele membre UE. Cea mai ridicată vârstă, de 30 de ani sau mai mult, se înregistra, în medie, în rândul persoanelor tinere din Portugalia (33,6 ani), Croaţia (33,3 ani), Slovacia (30,9 ani), Grecia (30,7 ani) şi Bulgaria (30,3 ani), spre deosebire de Suedia (19 ani), Finlanda (21,2 ani), Danemarca (21,3 ani) şi Estonia (22,7 ani).

Advertisements

În ţările din nord şi vest, tinerii „zboară din cuib” mai devreme, în timp ce în sud şi est, mai târziu.

g4media

Advertisements
Advertisements

Related posts

Secretar de stat: Cel puțin 8 milioane de români au plecat din țară

Redacția

Cum a fost surprins un șofer într-o staţie de benzinărie din Pașcani

Redacția

Copaci rupți, Esplanada inundată, canalizări înfundate și acoperișuri afectate (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...