NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Eclipsă de Lună marți noapte. Cum poate fi văzută din România și care va fi cea mai spectaculoasă parte a fenomenului

O eclipsă parțială de Lună se va produce în noaptea de marți spre miercuri și va putea fi vizibilă în totalitate în România, dacă cerul este senin sau printre nori, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”.

Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23.00 și 02.00. Eclipsa are loc exact la 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, pe 16 iulie 1969.

Eclipsa va începe la ora 21.44, când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Schimbări pe discul selenar se vor putea vedea atunci când Luna intră în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci, partea din dreapta a discului va începe să fie mai puțin strălucitoare, potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”.

Momentul de maxim se va produce la ora 00.21. Dacă veți privi Luna la acea oră, veți vedea cum partea de sus a discului este mai roșie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră și are o strălucire mai mare.
Luna va ieși din umbră la ora 02.00, iar la ora 03.18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23.00 și 02.00.

Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se vor afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius.

Observatorul Astronomic din București va fi deschis pe perioada desfășurării eclipsei.

Sursă: www.hotnews.ro

Advertisements

Related posts

Bărbat căzut în stradă, salvat de un pompier în timpul liber. ”Salvatorul nu trebuie să fie un erou”

Redacția

Peste o treime din terenurile agricole ale României, afectate de secetă

Redacția

El este „pacientul zero” din România. Ce s-a întâmplat cu primul român infectat cu coronavirus

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site