RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Iașul a lansat 731 de rachete antigrindină, în 32 de zile de “bombardament”

O racheta costa aproximativ 1.000 de euro, iar costurile de protejare a unui hectar sunt de numai 10-15 euro la o lansare, insa beneficiul poate fi si de zece ori mai mare.

 

  

Printre oamenii de la țară ori in mediul online circula diverse zvonuri, mituri si legende in legatura cu activitatea celor de la antigrindina. Din pacate, una prea discreta, prea putin mediatizata pana in clipa de fata. Ba ca trasul cu rachete schimba clima si aduce seceta, ba ca, dimpotriva, din cauza lor vin vijelii si ploi torentiale. Ori ca bombardamentele n-au eficienta si multe altele.

Realitatea e cu totul alta, ne-am convins dupa o documentare de aproape trei ore la sediul iesean al Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor. Asta e denumirea oficiala a institutiei. Locatia nu e acolo unde o arata netul, pe Strada Aurel Vlaicu nr.88, ci la numarul 11B. Cu oarece cazna, am gasit-o, apoi am discutat cu directorul Dan Axinte, pe indelete, acesta oferindu-ne cele mai interesante detalii. Fara neologisme, ci simplu, pe intelesul tuturor. Nu s-a ferit sa dea cifre relevante in ce priveste activitatea institutiei. Care-i una foarte benefica pentru economie. De exemplu, costurile de protejare a unui hectar sunt de numai 10-15 euro la o lansare. Iar beneficiul poate fi si de zece ori mai mare.

La ora actuala, antigrindina nu acopera decat jumatatea de vest a judetului si un mic teritoriu din sud. Motivele sunt mai multe si toate obiective.

O racheta costa aproximativ 1.000 de euro, iar un generator terestru (deocamdata nu avem asa ceva) cam de trei ori mai mult.

Articol integral pe www.ziare.com

Related posts

Cum explică magistraţii CCR constituţionalitatea Legii avertizorilor de integritate

Redacția

Continuă reproșurile între Drulă și Cioloș: „Nu o să distrug vreo carieră pentru că cineva nu e din tabăra mea”

Redacția

Cum explică Executivul eroarea din CV-ul lui Florin Cîţu cu privire la data de finalizare a studiilor în SUA

Redacția
Încarcă...