RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Doi pășcăneni, soț și soție, trimiși în judecată pentru trafic de persoane

Magistratii de la Tribunalul Iasi au luat ieri o decizie cu totul surprinzatoare: un barbat cu dubla cetatenie, romana si irakiana, urmeaza sa fie cercetat pentru trafic de persoane.

Pana aici, nimic nu pare atat de spectaculos. Numai ca, cei care l-au cunoscut sustin ca acest barbat face parte din serviciile secrete irakiene si ca, pana in prezent, a scapat basma curata din mai toate dosarele penale in care a fost implicat. A reusit sa bata un record greu de atins: a fost cercetat in doua dosare de crima organizata, unul instrumentat de procurorii din Germania si unul de cei din Romania, si a iesit curat din amandoua. In ambele era acuzat de trafic de persoane. In prezent, Kariman Hawiz lucreaza ca inspector la Primaria orasului Arbil din nordul Irakului. Acest oras a fost controlat dupa anii 1990 de Saddam Hussein, care si-a construit acolo si o vila foarte luxoasa. Hawiz a disparut din Romania in momentul in care a inceput un scandal legat de un dosar de trafic de persoane. Dupa decizia de ieri, acesta urmeaza a fi adus din nou in tara pentru a fi cercetat de procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT).

Procurorii au considerat ca irakianul n-a avut nicio vina

  

Pe data de 4 octombrie 2013, procurorii de la DIICOT Iasi au decis trimiterea in judecata a doi soti din Pascani, Ioan Ciprian Catargiu, de 35 de ani, si Maria Delia Catargiu, de 31 de ani, care au racolat si exploatat prin munca 50 de ieseni necajiti. Oamenii au trait cateva luni de cosmar, in care nu au avut ce manca, nu au avut unde dormi si erau amenintati frecvent cu pusca la cap ca vor fi ucisi. Procurorii sustin ca sotii Catargiu s-au consultat cu Kariman Hawiz inainte de a-i duce pe oameni la munca in Irak. Acesta din urma le-ar fi spus ca pentru a plasa forta de munca acolo trebuie indeplinite o serie de conditii destul de stricte. In prima faza, trebuia deschisa acolo o filiala a unei firme din Romania. Dupa ce erau realizate chestiunile birocratice, afaceristii ar fi trebuit sa se ocupe de gasirea fortei de munca.

“Fara a dispune de bani, fara a avea promisiuni ferme cu privire la locuri de munca, fara a avea vreun contract încheiat si fara a avea posibilitatea de a încheia un astfel de contract, în luna ianuarie 2011, inculpatii au postat, în ziare si pe unele posturi de televiziune, anunturi privind oferte atractive de locuri de munca în Irak”, au precizat procurorii in rechizitoriu. Astfel, procurorii ieseni mentioneaza clar ca Hawiz i-ar fi sfatuit pe cei doi soti sa nu vina acolo cu oamenii fara sa indeplineasca conditiile legale. Numai ca, la audieri, sotii Catargiu au declarat ca, de fapt, toata actiunea a fost controlata de Kariman Hawiz. Acesta din urma s-ar fi ocupat de tot si el este adevaratul vinovat pentru situatia creata. Mai mult, acuzatii sustin ca irakianul ar fi incasat si diferite sume de bani ca urmare a exploatarii. Procurorii au considerat ca nu sunt suficiente probe pentru trimiterea in judecata a lui Kariman Hawiz.

Avocatul irakianului: “I-a ajutat sa scape”

In acest context, Ioan Catargiu si sotia sa Delia au atacat la Tribunalul Iasi decizia procurorului prin care irakianul nu a fost trimis in judecata alaturi de ei. Ieri, instanta de judecata a admis plangerea formulata de cei doi si a decis trimiterea dosarului la DIICOT Iasi pentru completarea urmariri penale fata de Kariman Hawiz. Decizia instantei este definitiva. Este prima hotarare de acest gen luata de judecatorii ieseni in ultimii ani de zile. Nu au mai existat cazuri similare. Practic, judecatorii au considerat ca urmarirea penala impotriva presupusului spion irakian nu a fost realizata asa cum trebuie.

“Nu pot sa comentez o dispozitie a instantei de judecata. La momentul cand Parchetul a luat decizia de a nu-l trimite in judecata, am apreciat ca este o decizie corecta. Clientul meu nu a facut decat sa anunte Ambasada Romaniei din Bagdad cu privire la situatia cetatenilor romani care erau traficati acolo. Daca nu era el, ei nu ajungeau inapoi in Romania. I-a ajutat sa scape. Nu are pentru ce sa fie cercetat el”, a declarat ieri avocatul Toni Baltag, aparatorul irakianului. “Este o decizie care instituie o normalitate in acest caz. La dosar existau nenumarate probe care atestau implicarea clara a lui Kariman Hawiz. Desi acesta aranjase acolo totul, au fost trimisi in judecata doi oameni nevinovati. In definitiv, instanta a constatat ca vinovatia trebuia imputata si cetateanului irakian. Este un traficant de meserie, a mai avut un mandat european de arestare pentru trafic de persoane si, cu toate acestea, procurorii au considerat ca nu sunt probe care sa-l incrimineze”, a replicat avocatul Robert Amuntencei, aparatorul familiei Catargiu.

Nu puteau sa fuga

Dupa ce au dat anunturile ca fac angajari masive pentru Irak, la sediul firmei Teo&Delia Look SRL din Pascani s-au prezentat cateva zeci de persoane. Racolarile au avut loc in lunile ianuarie si februarie 2011. Victimele au fost puse sa plateasca o taxa de 150 de lei pentru inscriere si 600 de lei pentru transport. Salariile promise erau atractive: intre 1.500 si 2.700 de euro pe luna, in functie de orele lucrate. De asemenea, traficantii le-au promis victimelor ca le vor oferi locuri de cazare in vile special amenajate pentru ei, cu toate conditiile necesare unui trai decent. Aveau promise chiar si trei mese pe zi. Cand au ajuns acolo, cei 50 de ieseni au intampinat conditii cu totul diferite de cele promise. “La destinatie, partile vatamate au constatat cu stupoare cu nu au unde dormi, ca vilele promise nu exista”, au precizat procurorii. Au fost cazati in niste corturi amenajate pe loc si pazite de militari inarmati. Totul era imprejmuit cu sarma ghimpata.

“Partile vatamate mentioneaza ca în corturi ploua, nu aveau pe ce dormi, astfel ca au asteptat în picioare pâna ce s-a luminat sau au dormit pe bagaje”, au completat oamenii legii. Timp de cateva saptamani, au fost nevoiti sa manance orice gaseau. Multi dintre ei s-au imbolnavit. Le expirasera vizele si nu aveau nicio sansa sa fuga. In cele din urma, Ioan Catargiu ar fi prins un contract pentru ridicarea unei constructii, a luat banii de la proprietar si a fugit. Muncitorii au ramas de capul lor. Au reusit sa ajunga in tara cu ajutorul Ambasadei. Kariman Hawiz este un tip care a ajuns in Romania pentru ca a facut facultatea. In ianuarie 2010, acesta a fost extradat in Germania, unde a fost cercetat intr-un alt dosar de trafic de persoane. “Eu stiu sigur ca este agent sub acoperire. Mi-a dat de inteles asta in mai multe randuri. A plecat din Iasi pentru ca toata lumea se ferea de el. Toti stiau ca lucreaza la servicii si ca exporta informatiile in strainatate”, a precizat unul dintre cunoscutii lui Hawiz.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Perchezitii in judetul Iasi, la o retea de traficanti de droguri

Redacția

Dosar penal pentru un luncaș

Redacția

Accident grav de circulație pe ruta ocolitoare de la Blăgești (FOTO – VIDEO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...